Film: Lars and the Real Girl

Iedereen heeft vast wel eens van opblaaspoppen gehoord. Plastic poppen waarop iedereen zijn of haar seksuele lusten kan botvieren. De website www.realdoll.com gaat nog een stapje verder, met een ruim assortiment levensechte poppen. Bij deze poppen valt werkelijk elke denkbare eigenschap naar eigen wens aan te passen. In het komische drama Lars and the Real Girl zien we hoe de enigszins in zichzelf gekeerde Lars in een dergelijke pop de liefde van zijn leven vindt.Siliconen Waanvoorstelling
Lars Lindstrom (Ryan Gossling) is een stille, introverte jongeman die bij zijn oudere broer Gus (Paul Schneider) en diens zwangere vrouw Karin (Emily Mortimer) in de schuur woont. Lars is niet erg bekwaam in het aangaan van menselijke relaties, en zijn broer en schoonzus zijn dan ook blij verrast wanneer hij bij hen aanklopt om ze te vertellen dat hij een vrouw heeft leren kennen. Hun verassing en schrik is echter groot wanneer Bianca een sekspop blijkt te zijn, door Lars op internet besteld. Lars gelooft echter heilig dat Bianca een Braziliaanse missionaris is. Dokter Dagmar (Patricia Clarkson) overtuigt Gus en Karen ervan het spelletje mee te spelen, omdat dit de enige manier zal zijn om met Lars’ waanvoorstelling om te gaan. In het begin zien we hoe niet alleen Gus en Karen, maar ook de hechte kerkgemeenschap waarin ze wonen zichtbaar moeite heeft met Lars en zijn nieuwe vriendin. Bianca wordt echter langzaam geaccepteerd, en Lars’ vriendin begint steeds echter te lijken.


De familie Lindstrom moet wennen aan Bianca

Zeer sterk acteerwerk
Ryan Gossling, die eerder al een overtuigende rol neerzette in Half Nelson, komt ook hier ongelofelijk sterk uit de hoek. Terecht was hij genomineerd voor de Golden Globe voor beste acteur, en wellicht maakt hij bij de Oscars nog een kans. Zeer sterk geeft hij vorm aan de licht autistische Lars, waarvan de kusscŤne met zijn pop Bianca het absolute hoogtepunt is. En ook de rest van cast mag er wezen, zoals de vrolijke Emily Mortimer als de zwangere Karin. Patricia Clarkson (Good Night and Good Luck, Six Feet Under) is eveneens goed als de huisarts Dagmar die Lars begeleidt en inziet dat het verstandiger is om met zijn waanvoorstelling mee te gaan dan hem de waarheid te vertellen. Die waarheid wil Lars immers toch niet inzien, voor hem is Bianca echt. In een andere sterkte bijrol is Kelli Garner te zien als een van Lars’ collega’s Margo. Margo heeft wel een oogje op Lars, maar accepteert zijn keuze voor de plastic pop Bianca.


Ryan Gossling als Lars

Idealistische boodschap
Lars and the Real Girl is een leuke, mooie film die soms tegen het dramatische aanzit. Vooral door het sterke spel van de hele cast wordt je als kijker meegesleept in de kleine wereld van de kerkgemeenschap waarin de personages leven. Het is mooi om te zien hoe in dit miniuniversum alle mensen met elkaar om gaan en voor elkaar klaar staan, en de film krijgt hierdoor een wel wat idealistische, christelijke boodschap mee. Sommige eindjes, zoals Lars’ trauma, hadden wat meer mogen worden uitgewerkt. Daarnaast is het ook niet even logisch dat iedereen even enthousiast mee gaat in Lars’ waanvoorstelling.

Toch is Lars and the Real Girl een mooie, vermakelijke, en ontroerende film geworden die vanwege het originele verhaal en het ijzersterke acteerwerk van vooral Ryan Gossling een dikke vier sterren verdient.


Label: A-Film Releasedatum: 27 maart 2008 Kijkwijzer:
Waardering film: