CD: Queen - Queen Rock Montreal

SubheaderOp 24 en 25 november 1981 speelde één van 's werelds grootste bands in een vol Montreal Forum in de Canadese stad Montreal. Exact tien jaar later zou de zanger van deze band overlijden aan de gevolgen van de slopende ziekte aids. We hebben het hier uiteraard over Queen die op die datum een spetterend optreden gaf. Lang bleef de wereld verstoken van de muziek van dit optreden, slechts een video onder de titel "We will rock you" was te koop. De gespeelde muziek was stevig bijgeknipt en enkele nummers waren verwijderd om ervoor te zorgen dat het geheel een speelduur had van negentig minuten. Nu is die fout eindelijk hersteld en is Queen Rock Montreal uitgebracht in een dubbel-cd. Voor de echte verzamelaars is het zelfs verschenen in de vorm van maar liefst drie lp's.

Knaller
Per avond zou het publiek van maar liefst achttienduizend fans getuige zijn van een stevig concert waar de vierkoppige band hun ei volledig in kwijt kon. Als opwarmertje kwam de 'naamgever' in versneld tempo voorbij, We will rock you werd stevig en snel gespeeld waardoor het publiek ook snel op gang kwam. De belofte die Freddie vervolgens deed in Let me entertain you kon in de daarop volgende nummers gestalte krijgen. Stevige krakers als Play the Game, Somebody to Love, Under Pressure en Another one bites the dust zouden nog volgen. Uiteraard ontbrak de eeuwige nummer 1-hit niet. De Bohemian Rhapsody in een sandwich tussen Jailhouse Rock en Tie your mother down deed niets meer en niets minder dan je van het nummer zou verwachten. De afsluiter van het geluidsgeweld was het eigen arrangement van God Save the Queen welke ingeluid werd door het op de normale snelheid gespeelde We will rock you en We are the Champions.

Subheader
gewoon Queen

Opnieuw
Naast het hernoemen van de titel (We will rock you werd Queen Rock Montreal) is er nog iets aangepast. Om de krappe negentig minuten van de eerste uitgave te verkrijgen werden concessies gedaan. Zo verdwenen de nummers Flash en Hero van de playlist. Met de vier minuten extra muziek komt de totale productie uit op bijna honderd minuten muziek. Dat zet je meteen aan het denken wat ze nog meer hadden gedaan om de eerste uitgave te beperken tot negentig minuten. Wat betreft de hitpotentie was het geen echte schande dat net die twee nummers verdwenen van het album. Deze nummers waren voor de in 1980 uitgebrachte film "Flash Gordon" geschreven. Zowel de film als de muziek werden geen echt succes. Gelukkig deed Queen het in 1986 met "Highlander" een heel stuk beter. Al met al is dit een uitgave die je als Queen-liefhebber zeker thuis moet hebben liggen. Zowel het studiowerk als het liveoptreden van deze groep performers klinkt gewoon goed. Live zijn er wel wat meer rauwe randjes, maar dat is juist de charme van een optreden. Hier hoor je echt hoe een band is. Erbij zijn zal helaas nooit meer gaan.

Label: EMI Music Releasedatum: 29 oktober 2007
Waardering: