DVD: Grave of the Fireflies

Animatie wordt vaak ten onrechte beschouwd als zijnde voor kinderen. Vaak worden kinderfilms dan ook in deze vorm gegoten. Maar af en toe wordt er een animatie gemaakt die zich onderscheidt van de andere. Grave of the fireflies van regisseur Isao Takahata is er zo één.



Overleven
Grave of the fireflies vertelt het verhaal van de kleine Setsuko en haar broer Seita, ten tijde van de tweede wereldoorlog in Japan, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van auteur Akiyuki Nosaka. Na een luchtaanval op hun woonplaats waarbij hun moeder omkomt en ze maar niets van hun vader horen die bij de marine zit, zoeken ze hulp bij familieleden. Seita zorgt voor zijn kleine zusje, die erg veel moeite heeft met het gemis van haar ouders. Wanneer ze de steun en het begrip van hun familieleden kwijt raken moeten ze zichzelf zien te redden buiten de maatschappij om. Levend in een grot proberen ze zich zo goed als het gaat te redden, met de hulp maar ook met de tegenwerking anderen.



Krachtig en ontroerend
Grave of the fireflies wordt gezien als één van de mooiste animatiefilms ooit gemaakt. Dit standpunt is heel goed te begrijpen. Het verhaal wordt zuiver verteld, de animaties zijn mooi uitgewerkt en de muziek, maar ook zeker de stiltes, sluiten perfect aan bij de scènes. Het verhaal is vrij eenvoudig, maar zeer krachtig gemaakt door de emoties van de kinderen. Vooral de kleine Setsuko is door bepaalde dingen die ze doet en zegt zo tastbaar en echt dat je niet anders kan dan meevoelen met het ongelukkige tweetal. Tissues zijn dan ook geen overbodige luxe bij dit aangrijpende verhaal. Daar de film uit 1988 stamt is de kwaliteit niet heel fantastisch, maar niet storend slecht. De film is Japans gesproken en Nederlands ondertiteld, zonder andere taalopties.



Extra’s
De dvd bevat naast de film een aantal interessante extra’s. Regisseur Isao Takahata vertelt in een interview over hoe de film tot stand is gekomen en hoe hij op het idee kwam om een film te maken met dit thema. Ook worden, in een paar korte teksten, de biografieën van de regisseur en van de auteur van de roman uiteengezet. Er wordt aandacht besteed aan de digitale remastering van de Japanse film en er staan een trailer en wat filmbeelden op. In een interview met twee historici, die boeken hebben geschreven over Japan tijdens de oorlog, zien we hoe de film een goed beeld geeft van hoe bepaalde zaken zijn geweest tijdens de tweede wereldoorlog. Als laatste staat er een interview op de dvd met filmcriticus Roger Ebert, die de film bejubelt en uitlegt waarom hij krachtiger is als anime dan wanneer het een live action film zou zijn. Grave of the fireflies is na 20 jaar nog steeds een mooie en krachtige film, die terecht op dvd is uitgebracht.


Label: A-film Releasedatum: 06-12-2007 Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: