DVD: WWE - The Great American Bash 2007

Inleiding
WWE is de overkoepelende professionele showworstel organisatie, waarvan het onderdeel WWF (bestaat nu niet meer) waarschijnlijk het bekendst is. In Nederland krijgt showworstelen niet de aandacht die het wellicht verdiend, maar voor de fans is er natuurlijk het internet en de dvd-releases van het mega-conglomeraat. Showworstelen is zeker niet enkel 2 gebruinde mannen die op elkaar inbeuken. Er is een onderdeel waar vrouwen tegen elkaar worstelen, 3 verschillende spinoffs en een legio aan titels, elk met hun eigen verhaallijn. Als één van de weinige landen in de wereld heeft Nederland geen televisie-uitzendingen van de WWE.



Gecompliceerder dan Lord of the Rings
Elk van de worstelaars heeft zijn eigen karakter met een duidelijk goodguy-badguy verhaal waarin er vetes worden bedacht en uitgewerkt, meestal om uiteindelijk in de ring uitgevochten te worden. Als je werkelijk de ontwikkelingen binnen deze 14 verschillende titels bij wilt houden, ben je meer kwijt dan zondagavond Studio Sport. Gelukkig wordt elke match ingeleid met de onderliggende laag van het gevecht, de verhouding tussen de vechters en voorzien de opgewonden commentatoren je ook voortdurend van informatie over technieken die de worstelaars gebruiken en wie ze daar al eerder mee hebben gevloerd.



Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp!
Deze DVD bevat acht wedstrijden. Zes daarvan zijn redelijk straightforward één op één gevechten. Eentje ervan is een wedstrijd tussen drie worstelaars en een gaat tussen zes verschillende worstelaars, tegelijkertijd. De wedstrijden worden soms interessanter gemaakt door de introductie van een wapen of beperking, maar uiteindelijk komt het eropneer dat je of drie tellen de (of één van de) tegenstanders moet vasthouden in een houdgreep (pinfall), of hem dwingen om af te tikken (submission). Het attractieve aan de wedstrijden zit hem voornamelijk in de spectaculaire moves die de worstelaar-acteurs maken, gevoed door de opzwepende commentatoren (denk: Jack van Gelder, Nederland-Argentinië: “Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp!”). Gelukkig is de ondertitel helder, want vaak gaat het enorm snel.



Show
De aankleding van de wedstrijden zijn bijzonder professioneel, met een hoop bewegende camera’s en een spectaculaire ‘mainwall’ met vuurwerkeffecten en introductie-tunes voor elk van de worstelaars. Het beeldverslag van de wedstrijd is ook voorzien van splitscreen-replays voor de meest verwoestende fysieke confrontaties. En omdat het een DVD is, word je niet gestoord door reclame, behalve dan drie trailers die als je de DVD aanzet voorbijkomen van andere grote evenementen van de WWE die uitgekomen zijn op DVD. In feite is deze DVD een schijfje met daarop de live-uitzending (pay-per-view) van één van de belangrijkste evenementen binnen de WWE: The Great American Bash. Er is veel aandacht besteed aan het camerawerk, maar de toegevoegde waarde van de DVD blijft achter.



Extra's
De extra’s zijn beperkt tot twee prequels op de twee belangrijkste wedstrijden op deze DVD: de ‘WWE Championship Match’ (John Cena vs Bobby Lashley) en de ‘World Heavyweight Championship’ (The Great Kali vs Kane vs Batista). Deze prequels dienen als voorgeschiedenis om de wedstrijden een extra lading te geven en zijn in feite bij de fans wel bekend, maar voor de argeloze kijker wel zo handig. Voor de rest is er een ruime keuze aan talen (zeg maar de gehele Europese markt) en kun je de wedstrijden afzonderlijk bekijken. Dat is eigenlijk heel magertjes, zeker als je bedenkt dat er zoveel materiaal aan interviews, prequels en sequels op de plank ligt. Een vlugge 'Making Of', bijvoorbeeld over het opbouwen van de Arena, of misschien wat statistieken over de worstelaars die aan bod komen, kon er blijkbaar niet vanaf.



Hate it or love it
Over de wedstrijden zelf is het moeilijk debateren, omdat niet iedereen een grote fan is van het overduidelijke theatrale vallen en opstaan. De meeste wedstrijden beginnen met een paar grepen, om vervolgens over te gaan op het spring- en vliegwerk, met telkens ‘near pins’ (2 of 2,5 tel houdgreep) en dan een monster-move en een, vaak onverwachte, winnaar. Kijk je echter uitsluitend naar de fysiek uitputtende choreografie die deze showmannen en vrouwen op de planken zetten, dan kun je niet anders dan vol lof zijn. Er moet wel gezegd worden dat het acteerwerk, in emoties van woede, uitputting of ongeloof, vaak wel bijzonder achterlijk is op deze DVD.



Conclusie
Deze DVD ga je dus kijken als je een fan bent die The Great American Bash 2007 gemist heeft en nog niet weet wie er met de titels aan de haal is gegaan. Of als je gewoon zin hebt om een paar gasten die breder zijn dan de portier van je plaatselijke disco elkaar tot moes te zien hakken met atletische hoogstandjes. Eigenlijk is het iets wat je een keer gezien moet hebben om er een oordeel over te vellen, omdat iedereen wel ongeveer denkt te weten wat het inhoudt, maar de werkelijke belevenis niet kennen. Of misschien moet je daarvoor wel in het stadion zitten. In elk geval is deze dvd met haast meer dan 2 uur materiaal de moeite waard als je wilt weten "what's the fuzz all about".



Label: Rough Trade Releasedatum: Al uit. Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: