Boek: Sam Bourne - Het laatste testament

SubheaderIsraël en Palestina bakkeleien weer eens over de verdeling van het land en dan specifiek over Jeruzalem. De Amerikanen hebben er een heleboel moeite in gestoken om er dit keer een succes van te maken. De meest geschikte mediator voor deze taak is de van oorsprong Ierse Maggie Costello. Maar Maggie is door een grove fout van haar zijde gestopt en ze kan het zichzelf niet vergeven. Ze bemiddelt nu tussen scheidende echtparen en is er uiteraard zeer gedreven in. Ze is getrouwd met Edgar. Edgar is intussen druk bezig zich volledig in te werken in de wereld van Washington DC en is daar op zijn beurt zeer bedreven in. Maar met alles wat ze weten, lukt het ze om Maggie een ticket richting Israël te geven. Als dan een mogelijke aanslag op de premier wordt voorkomen, begint een reeks van moorden. Maggie ziet al snel een verband en bijt zich vast in de zaak.

Bourne, Sam Bourne
Sam Bourne is het pseudoniem van de Britse journalist Jonathan Freedland. Als zoon van een biograaf en journalist was het voor hem de normaalste zaak om ook in de journalistiek te gaan. De naam Sam Bourne heeft hij als volgt gekozen. In het jaar van zijn debuut werd zijn zoon Sam geboren. Bourne staat dan ook voor 'born' oftewel geboren. Zijn kennis en ervaring over Israël en het midden Oosten heeft hij dan ook kunnen gebruiken in het boek. Naast fictie schrijft hij onder zijn eigen naam ook columns en presenteert hij een radioprogramma op BBC4. Verder heeft hij ook veel als correspondent gewerkt en wordt zijn expertise over zowel Amerika als het Midden Oosten nog vaak gebruikt.
Subheader
Sam Bourne, oftewel Jonathan Freedland

Dubbel
Het verhaal kent een dubbele start. In de proloog leren we dat een kleitablet welke diep verstopt was in het Iraaks museum gevonden wordt. Deze gebeurtenis speelde zich enkele jaren eerder af. In de huidige tijd volgen we Maggie Costello en leren we tijdens het verhaal nog de nodige belangrijke gegevens over haar en haar verleden. Met geregeld een blik in het verleden volgen we het kleitablet en de omzwervingen die deze maakt. Maar het hoe, wat en waarom worden hier niet prijs gegeven, daarvoor moet je het hele verhaal blijven volgen, wegleggen zit er niet direct in. Wel is het jammer dat er geregeld wat kleine foutjes in de tekst zitten waardoor je een enkele keer een zin opnieuw moet lezen en 'corrigeren' voordat deze klopt. Een klein slordigheidje dat de pret gelukkig niet teveel drukt. De beschrijving van de stad Jeruzalem, de vele verborgen agenda's en de spanning maken het allemaal waard.

Uitgever: Uitgeverij Luitingh ISBN: 9789024525126 Pagina's: 397
Waardering: