Film: I Am Legend

De film begint met een nieuwsitem waarin de favorieten voor de World Series van 2009 worden besproken. Vervolgens wordt er een medisch onderzoekster geÔnterviewd, een korte rol van Emma Thompson, waarin ze aarzelend maar trots bevestigd dat er een geneesmiddel voor kanker is gevonden. Dit door middel van een virus, wat zich tegen de kankercellen zou moeten keren. Inmiddels zijn 10.009 mensen geÔnfecteerd met het virus, en al die 10.009 zijn genezen van kanker. Te mooi om waar te zijn?Inderdaad, te mooi om waar te zijn. In het volgende shot zien we een onheilspellend leeg New York voor ons liggen: drie jaar later. Opeens scheurt daar een fonkelrode Ford Mustang de bocht om en zien we Robert Neville (Will Smith) met zijn Duitse herder Sam met piepende banden jagen op groot wild. Op een overwoekerd Times Square krijgt hij een hert in het vizier, maar zijn prooi wordt hem echter ontnomen door een leeuwenechtpaar. Het begint donker te worden, en het wordt tijd om op huis aan te gaan. New York is compleet verlaten. Net zoals de rest van de wereld, zo leren we al snel. Het virus heeft averechts gewerkt, het lijkt er op dat dokter Robert Neville een van de laatst levenden op aarde is. Drie jaar lang houdt hij zich nu al staande in het lege New York City, terwijl hij probeert een tegengif te vinden. Wanneer het donker wordt, gaan de luiken dicht en de deuren stevig op slot. Neville is namelijk niet helemaal alleen: de slachtoffers die niet door het virus om het leven zijn gekomen, zijn veranderd in een soort hondsdolle zombies. Aangezien ze niet tegen UV straling kunnen, komen ze ‘s nachts pas naar buiten, op zoek naar Neville.I Am Legend is de derde verfilming van het gelijknamige boek van Richard Matheson uit 1954, wat eerder als inspiratie diende voor de films The Last Man on Earth en The Omega Man. Een virus wat ongeveer de hele wereldbevolking heeft uitgemoord, dat hebben natuurlijk al eens eerder gehoord. In Twelve Monkeys werd een soortgelijk angstaanjagend toekomstbeeld geschept en het plot doet ook wel wat denken aan 28 Days Later. Anders dan laatstgenoemde richt het verhaal zich echter niet op de zombies die de hoofdpersoon opjagen, maar op de complete eenzaamheid die Robert Neville nu al drie jaar doormaakt. We zien hem alle films uit de naburige videotheek op alfabetische volgorde doornemen, rond racen door verlaten straten en golfen vanaf een vliegdekschip. Hij heeft een innige relatie met zijn hond Sam, wie zijn enige aanspreekpunt vormt. Deze eenzaamheid wordt prachtig in beeld gebracht en het normaliter altijd levendige New York vormt voor deze verlorenheid dan ook het ideale decor.


Op jacht door verlaten straten

Tegelijkertijd blijft de film bloedspannend. Op een paar momenten komen de zombies wel heel erg dicht bij Robert en Sam, momenten waarop de spanning vakkundig wordt opgevoerd. Er blijft voortdurend een dreigende sfeer over de verlaten stad hangen, hoe ontspannen Will Smith ook met zijn hond rondwandelt. Er zijn echter ook wat onlogische dingen te vinden in het verhaal. Robert Neville blijft hardnekkig vasthouden aan zijn standplaats, zijn Ground Zero. Toch blijft het moeilijk te begrijpen waarom hij Manhattan Island niet verlaat om op zoek te gaan naar andere mogelijke overlevenden. Ook wordt niet helemaal duidelijk waarom Robert nu net immuun is voor het virus. Op een paar momenten wordt gesuggereerd dat de verregaande eenzaamheid Neville emotioneel en geestelijk parten begint te spelen, dit gegeven wordt jammer genoeg niet verder uitgediept.


Will Smith als Robert Neville en zijn hond Sam

Toch blijft het gegeven van het letterlijk alleen-op-de-wereld te zijn fascineren. Het flinterdunne plot wordt door het sterke spel van Will Smith goed overeind gehouden. Dit, in combinatie met goed gedoseerde spanning en prachtige beelden, zorgt er voor dat I Am Legend geen moment gaat vervelen.


Label: Warner Bros. Releasedatum: 20 december 2007
Kijkwijzer: Waardering: