FOK! Jaarlijsten 2007



Top 7 - Boeken

Maduropa
Reviewgenre: Boeken

1) J.K. Rowling - Harry Potter and the Deathly Hallows
Voor de verkoop al een bestseller, verguisd en verafgood ineen. Ook voor mij stond deze al op de pre-order lijst maar dan wel bij Amazon in Amerika. De hardcover met het mooie artwork van Mary Grandpré overtreft in ieder geval de Europese versie. JK Rowling was dan misschien niet het meest origineel maar feit blijft dat ze miljoenen mensen over de wereld heeft kunnen boeien met een reeks boeken. Ook haar groei als schrijfster hebben we goed mee kunnen maken tijdens deze reeks. Een boek als het eerste verhaal zal er waarschijnlijk nooit meer komen, daarom koester ik de zeven delen die netjes mijn boekenkast opsieren.

2) Tana French - De offerplaats
Een thriller waarbij je niet weet wat er zal gebeuren, in een gesloten wereld die je niet mag kennen omdat je van buiten komt. Maar wat als je er toch vanaf komt en dat jezelf de hoofdrol speelt in een gruwelijk verhaal uit de geschiedenis. Dat gegeven heeft Tana French mooi geplaatst in dit verhaal waar niet alle antwoorden worden prijsgegeven. Vervelend? Nee hoor.

3) Jeffrey Archer - Een kat heeft negen levens
Denkend aan Roald Dahl, meester van de korte kleine misdaadverhalen ging ik dit boek lezen. Het resultaat was verbluffend. Net zo logisch en absurd, Jeffrey Archers verhalen bieden een vermakelijke blik op de misdaad, echt gebeurde verhalen met een andere achtergrond dan je zou verwachten en daarom zo pakkend.

4) Mari Jungstedt - De goden verzoeken
Zweedse krimi’s doen het altijd goed, zowel op film als in boekvorm biedt dit land een rijke historie en veel verborgen plekken die niet zomaar aan het daglicht mogen komen. Wat mij beviel aan dit verhaal was de moeiteloze stijl die je alles en nog meer vertelde wat je wilde weten en je voortdurend een flink aantal stappen voor was.

5) Richard Bachman - De ontvoering
Een oud boek dat nog in een koffer lag en toentertijd niet goed genoeg werd geacht. Met minieme aanpassingen heeft de grootmeester van de horror zijn creatie van toen weer in leven gebracht waarbij hij best gedacht kan hebben aan die oude verfilming van Frankenstein, It’s alive toen hij in gedachten de grote Clayton een ontvoering liet plegen samen met zijn inmiddels dode vriend.

6) Joshua Spanogle - Infectie
Spannend en veel momenten waarbij ik dacht, aha, zo zit het in elkaar. Maar dat bleek niet zo te zijn. In volle vaart vertelde Joshua een spannend verhaal om na een redelijke dip die vaart weer op te pakken. Als het een top zeven van medische thrillers was geweest stond deze zeker op de eerste plaats.

7) Emiel Stopler - Zwerftochten
Het leek me een moeilijk verhaal en dat was het ook. Hoe kan iemand die psychotisch is schrijven over zijn psychotische periodes. Hoe kan hij een touw aan die gebeurtenissen vastknopen. Het is Emiel toch gelukt om daar een goede beschrijving aan te geven in het verhaal waarmee hij zijn verleden en heden in beschrijft. Het was toch een indrukwekkend boek waar ik nog veel over nagedacht heb. Alleen al daarom verdient het een plaatsje in deze lijst. Misschien niet het meest samenhangende boek maar wel eentje die je bij zal blijven.