CD: Serj Tankian - Elect The Dead

Een dode verkiesbaar stellen en erop stemmen is in Nederland geen noviteit meer. In andere landen zal er echter nog steeds met vervreemde glazige ogen naar gestaard worden. Elect The Dead zal hier ook geen politiek relletje veroorzaken, maar in de VS zullen sommige republikeinen minder gecharmeerd zijn van de muzikale terugkeer van System of a Down frontman Serj Tankian. Met dit laatste feit zijn we dan wel weer uitermate gelukkig. De aangekondigde sabbatical periode van onbepaalde tijd door SOAD was een minder heugelijke mededeling geweest. Het overdonderde "Hypnotize/Mezmerize" sloeg genoeg deuren open voor een bevredigend gevolg, maar er viel een grote Tankian-stilte vanaf 2005.


De multi-instrumentalist en begenadigd zanger is echter weer terug van weggeweest en laat de fans niet in de steek. Elect The Dead is een herkenbaar rockfestijn, waarin Tankian zijn brullende uithalen niet onder stoelen of banken steekt om vervolgens weer introvert een bruggetje te bouwen naar de volgende oerschreeuw. Bekende fenomenen onder een andere noemer dus eigenlijk. De extreem hoge snelheden en splinterbom inslagen van SOAD zijn veelal afwezig, maar Tankian is met dit solowerkje toch door een van de open deuren gestapt die het laatste System-duo had geopend.


Daarnaast is het even politiek geŽngageerd als voorheen. Opener 'Empty Walls' is het openingsoffensief van de 'Serjical Strike' op de hedendaagse Amerikaanse buitenlandse politiek. "Don't waste your time on coffins today. Don't you see those bodies burning, desolate and full of yearning. Dying of anticipation, choking from intoxication" buldert Tankian over een bak gitaren en percussie heen. Duidelijker kan het bijna niet. De opvolger 'The Unthinking Majority' gaat verder waar de lege muren ophielden, ups and downs en vette gitaren. Mede-oprichters van deze geluidsmuur waren onder andere Dan Monti op gitaar en bas, Brian Manti en John Dolmayan op drums, maar meestal was het Tankian zelf die alle instrumenten inspeelde voor de opnames. Het eindproduct is een prachtig staaltje politieke rock met doelgerichte precisie-aanvallen geworden. Typisch Tankian, en gelukkig maar want we hadden nog lang niet genoeg van zijn hersenspinsels.


Label Warner Datum: 19 oktober 2007 Waardering: