DVD: Blind

Blind is het regiedebuut - van een speelfilm althans, eerder verscheen al wel een korte film - van Tamar van den Dop en dat debuut mag er wezen. Naast de regie nam ze ook het scenario voor haar rekening. De film is dus helemaal háár project. Met de casting van Halina Reijn, Joren Seldeslachts en Jan Decleir heeft ze een indrukwekkend en indringend drama weten neer te zetten. Geen licht thema, maar wel eentje dat het verdiend om bespreekbaar gemaakt te worden: vooroordelen hebben over uiterlijk en de onvoorwaardelijkheid van liefde. Kortom: Blind moet je met open ogen bekijken.

Blind en onhandelbaar
Ruben (gespeeld door Joren Seldeslachts) is een tienerjongen die al van kleins af aan blind is. Samen met zijn moeder woont hij op een groot landgoed. Sinds de dood van zijn vader leven zij behoorlijk afgezonderd en behalve de huisarts komen er maar weinig mensen over de vloer. Het maakt dat Ruben zich tot onhandelbare puber ontwikkelt. Frustratie over het niet kunnen zien breken hem regelmatig op en dit uit hij door volledig door het lint te gaan. Zijn moeder weet hier maar met moeite grip op te krijgen. Ruben zit volledig in zijn eigen geïsoleerde leven en de huishoudsters komen en gaan. Geen enkele weet om te gaan met de tiener. Uiteindelijk besluit Rubens moeder om Marie (Halina Reijn) in dienst te nemen. Dit keer echter niet als huishoudster, maar om Ruben voor te lezen. Marie is gezegend met een prachtstem en kan op indringende wijze voorlezen. Ze weet Ruben uit zijn isolement te halen en hem weer opnieuw kennis te laten maken de schoonheid van de wereld. Ze laat hem ruiken aan boeken, voelen aan ijs, genieten van de wereld om hem heen. Van een onhandelbare agressieve puber verandert Ruben in een zachtaardige jongeman.


Halina Reijn als de verminkte Marie


Zien
Langzaam groeit er een hechte, romantische band tussen Marie en Ruben. Marie houdt deze echter in eerste instantie wat op afstand. Zij wil niet dat Ruben haar op de 'blinde' manier bekijkt, wat zoveel betekent als voelen hoe iemand eruit ziet. Marie is als kind verminkt geraakt en haar gezicht zit vol littekens. Het is het verdriet van haar leven en ze wil niet dat iemand haar zo ziet. Daarom leek deze baan zo ideaal: een blinde jongen voorlezen. Maar wat ze niet had voorspeld, was dat liefde een rol zou gaan spelen. Ruben wil haar 'zien'. Het leidt ertoe dat Marie vooral erg afstandelijk wordt en hem afhoudt. Tot het moment dat ze haar gevoelens niet meer kan verbergen en hem toelaat. Er ontstaat een liefdesrelatie die vooral gebaseerd is op het innerlijk, iets wat heel puur is. Deze liefde neemt echter een andere wending als Ruben door nieuwe technische en medische methoden weer kan zien. Marie kan dit niet aan en besluit te vertrekken. Zij gelooft niet dat de liefde stand zal houden als Ruben weet hoe ze eruit ziet. Zal voor Ruben uiteindelijk de liefde onvoorwaardelijk zijn en hij haar om haar 'zijn' wil beminnen en niet om haar voorkomen?


Eén van de vele winterscènes


Klein
Waar Tamar van den Dop erg in is geslaagd, is de film klein te houden. Het geeft een intieme sfeer. De acteerprestaties van met name Halina en Joren dragen hieraan bij. Halina was al bekend van diverse rollen (vooral haar rol in Zwartboek zal velen bijstaan), maar voor Joren is Blind zijn debuut. De twintigjarige Vlaamse acteur weet op indringende wijze de rol van de wereldvreemde, agressieve tiener om te buigen naar een zachtaardige, wanhopig verliefde jongenman. Katelijne Verbeke zet een goed karakter neer als de stugge moeder. Wat ook opvalt is de combinatie van Nederlandse en Vlaamse acteurs en actrices. Het draagt bij aan het indringende karakter van de film. Daarnaast is ook de setting perfect gekozen. Het afgesloten zijn van de wereld in de winter door sneeuw reflecteert het afgesloten zijn van het leven zoals Ruben en Marie dat beiden ook in hun eigen leven ervaren. Een bewijs hoe uiteindelijk setting en karakters samen komen en elkaar versterken.


Halina Reijn en de debuterende Joren Seldeslachts


De release op dvd bevat naast de hoofdfilm een korte promo voor Optelec - een bedrijf dat zich bezig houdt met allerlei voorzieningen voor blinden en slechtzienden. Verder is er een korte filmbeschrijving opgenomen. Beide extra's zijn niet bijzonder, maar de film is op zichzelf al meer dan de moeite waard. Tamar van den Dop heeft een heel goed debuut op speelfilmgebied neergezet en het doet reikhalzend uitkijken naar meer. Een degelijke vier sterren is op zijn plaats.


Label: Buena Vista Home Entertainment Releasedatum: 19 december 2007 Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: