Boek: Mart Smeets - Helder

SubheaderMart Smeets is zestig geworden. Nou ja, intussen loopt hij vast al weer tegen de eenenzestig, want het schaatsseizoen is alweer begonnen en dat is voor hem de aanwijzing dat hij er weer eentje bij kan doen. Dat betekent terugkijken, maar dan wel aan de hand van het heden. En dat heden is het sportjaar 2007, waarin Mart Smeets weer veel heeft gezien. Moeiteloos koppelt hij een Nederlandse schaatser aan een Amerikaans idool op de schaats en volgt hij met het grootste gemak de NBA basketbalwedstrijden. Maar een jaar Mart Smeets is niet compleet zonder Tour de France en de nodige voetbalwedstrijden. En tussen al die sportevenementen door wordt er natuurlijk veel gereisd. Op al deze gebieden heeft Mart Smeets wel wat te vertellen: met een aantal anekdotes over vroeger of een beschrijving van wat er nu weer gebeurde. Klinkt helder, toch?

Bekend
Mart Smeets is geen onbekende voor de gemiddelde Nederlander. Zo verschijnt hij veelvuldig op tv en kun je hem geregeld horen op de radio. Tenminste, als je de publieke omroepen gebruikt om bij te blijven met de sport. Want sport en verslaggeving is wat deze oud-basketballer het jaar doet doorkomen. Sinds 1974 is hij verslaggever van Studio Sport, waarbij hij zijn liefde voor de Tour de France en Frankrijk niet onder stoelen of banken steekt. Als je luistert naar Mart Smeets hoor je meestal meer dan dat wat er op het veld of de weg gebeurt. En uiteraard behoren daar de typische uitspraken en kreten van Smeets bij.
Subheader
Mart Smeets

Beschrijvend
Helder is gewoon helder en typisch Mart Smeets. Moeiteloos beschrijft Mart alle gebeurtenissen in zijn leven. Of het nu gaat over een vertraagde vlucht, een knokpartij tijdens een basketbalwedstrijd of een voor de pers bijna onneembare col, het gaat allemaal zoals je van Mart gewend bent. Je krijgt niet alleen een flink aantal belangrijke sportfeiten voor je bord op je schoot geworpen, ze worden ook vergezeld met meer dan voldoende vergelijkingsmateriaal. Zeer uitgebreid, maar niet te uitgebreid beschreven. Want schrijven kan hij absoluut, dat bewijs is al geleverd door de ruim dertig titels op zijn naam. Stuk voor stuk zijn deze boekjes zeer prettig leesbaar en daar is Helder geen uitzondering op. Is dit boek beter dan alle andere uitgaven? Of is het juist minder goed? Nee, de liefhebber heeft het boek vast al gespot en bedenkt zich nog een goed moment om het te kopen. Voor in een pauze, tijdens een treinrit of 's avonds op de bank. Het kan allemaal, dat is het mooie van dit boek.

Uitgever: Nieuw Amsterdam Uitgevers ISBN: 9789046803578 Pagina's: 207
Waardering: