Boek: J.K. Rowling - Harry Potter en de Relieken van de Dood

We hebben er een paar maanden langer op moeten wachten dan de Engelstaligen, maar eindelijk is het hier dan ook zover: Harry Potter en de Relieken van de Dood ligt in de schappen. Net op tijd voor de feestdagen, wat wellicht ook zo gepland is. Hoe zou het aflopen met Harry en zijn vrienden Ron en Hermelien? Maanden lang hebben er vragen rondgewaard over wie er dood zou gaan in het zevende en laatste deel van de tovenaarsboeken. Het antwoord kun je alleen maar krijgen door in het boek te duiken en je helemaal over te geven aan Dreuzels, Dooddoeners, Gruzielementen, Glamorgana's en veel, heel veel toverspreuken. Het is tijd om onder je onzichtbaarheidsmantel te kruipen, zodat niemand je ziet en dus ook niemand je kan storen terwijl je de bladzijden stuk voor stuk verslindt.

De zoektocht naar de Gruzielementen
Harry staat voor de zeer moeilijke opdracht die Perkamentus hem heeft nagelaten na zijn overlijden. Hij moet op zoek naar de overgebleven Gruzielementen om deze allemaal te vernietigen. Dat hij dit niet alleen kan, spreekt voor zich en hij wordt natuurlijk gesteund en geholpen door Ron en Hermelien. Samen starten zij de zoektocht naar de Gruzielementen die nodig zijn om 'Hij Die Niet Genoemd Mag Worden' (ook wel bekend als 'Jeweetwel') te verslaan. Tijdens deze zoektocht vliegen de vrienden elkaar soms behoorlijk in de haren en zelfs zo erg dat een breuk onvermijdelijk lijkt. Toch beseffen ze alledrie dat alleen de drie-eenheid tot succes kan leiden en dus komen ze steeds weer bij elkaar terug.

Onverwachte hulp
Het vinden van de Gruzielementen is niet echt eenvoudig. Het vereist zelfs dat het drietal inbraken moeten plegen in het Ministerie van Toverkunst en bij de tovernaarsbank 'Goudgrijp'. Diverse malen worden zij geholpen door een mysterieuze persoon. Wie dit is? Harry en zijn vrienden hebben geen idee, ze kunnen alleen maar dankbaar zijn dat de hulp wordt geboden. Hun voortdurende vlucht en het nomadenbestaan op het platteland dat zij gedwongen zijn te leven zorgt voor de nodige extra avonturen. Naast zijn zoektocht naar de Gruzielementen, vindt Harry uiteindelijk ook een aantal antwoorden op de vragen die hij heeft over zijn verleden en zijn ouders. Emoties zijn hem niet vreemd in dit zevende deel, al wil hij dat niet aan iedereen tonen. Het maakt van de tovenaarsleerling een volwaardig mens en dat is misschien wel het mooiste eind dat je kunt hebben.

Met het laatste deel in de Harry Potter-reeks is de cirkel rond. Alle vragen die in de eerdere zes delen nog open stonden, zijn door de schrijfster onomwonden beantwoord. Je kunt het dan ook niet anders bestempelen als een succesvol en bevredigend einde. Alhoewel: bevredigend? Het besef dat er geen achtste deel zal komen is niet echt bevredigend te noemen. Schrale troost is wellicht dat het uitkomen van de Harry Potter-films achter loopt op de boeken en we wat dat betreft nog 2 films te gaan hebben.


J.K. Rowling


De schepper van Harry Potter
De schepper van de bekendste tovenaarsleerling is Joanne Kathleen Rowling, kort gezegd J.K. Rowling. Zij werd in 1965 geboren en groeide op in Chepstow, Engeland. Na een studie Frans en Klassieke talen werkte ze onder andere voor Amnesty International en gaf ze enkele jaren les. Na een mislukt huwelijk in Portugal, waaruit haar oudste dochter werd geboren, verhuisde ze naar Edinburgh. Daar kwam Harry Potter tot leven; in zes maanden tijd schreef ze het eerste deel van de serie - De Steen der Wijzen. De hype die het eerste boek veroorzaakte hield aan, tot het laatste deel aan toe. Nachtelijke releases op Harry Potter-parties waren keer op keer een succes. Rowling had niet kunnen vermoeden dat haar schrijfsels zo'n succes zouden worden en het heeft haar dan ook geen windeieren gelegd. Zelfs zegt ze wel enigszins 'in de rouw' te zijn... hopelijk hervindt ze zichzelf snel en kan ze weer gaan werken aan een nieuwe succesreeks.


Uitgever: De Harmonie ISBN: 9061698316 Pagina's: 512
Waardering: