Boek: Rutger Hauer - Autobiografie

SubheaderBlond en blauwe ogen, dat is één van de vele omschrijvingen voor Rutger Hauer. Andere omschrijvingen kunnen onder andere androïde met gebleekt haar, extreem enge lifter, koene ridder op het paard of blinde samoerai zijn. Het zijn allemaal rollen die gespeeld werden door Rutger Hauer, maar er zijn zo nog een honderd omschrijvingen die je toe kunt voegen aan deze lijst, want Rutger heeft al behoorlijk wat films gemaakt. Maar als je nog meer wilt weten over Rutger Hauer is een autobiografie natuurlijk de ideale start.

Kansen
Rutger heeft geen standaard opvoeding gehad, op vijftienjarige leeftijd monsterde hij aan op een schip wat hij een jaar volhield. In het leger besloot hij na twee maanden dat het geen goede plek voor hem was. Daar zijn ouders toneelacteurs waren, besloot hij het ook in die richting te zoeken. Het toneel kwam echter te luid op hem over, het "Ik ga dood" moest namelijk tot op de achterste rijen te horen zijn. Door een Hamlet-productie waarbij hij zijn schermkunsten kon gebruiken, werd hij ontdekt. Hij werd de tweede keus voor de rol van Floris van Rosemondt. Carol van Herwijnen zegde echter af omdat de geplande opnames hem te lang zouden duren, dus kreeg Rutger zijn kans.
Subheader
Rutger Hauer

Compleet
Te veel vertellen over het leven van Rutger Hauer is hier niet op zijn plaats, daarvoor is het boek bedoeld. Gelukkig doet het dat dan ook erg goed. Het komt wel een beetje dun over, maar dat maakt het wel mogelijk om het in een sessie of twee uit te lezen. Want boeiend is het zeer zeker. Met behulp van een aantal ervaringen uit films vertelt Rutger zijn levensverhaal, van een klein jochie tot een wereldberoemd acteur die overal bekend is en het niet erg vindt om een parkeerboete te krijgen. In duidelijke woorden omschrijft hij zijn keuzes en ideeën die hij had. En uiteraard krijg je ook een blik in zijn privé leven, over zijn vrachtauto die is ingericht als een huis, zijn goede vriend Marius die veel te jong overleed en uiteraard over de eerste ontmoetingen met Ineke, de zus van Marius. In 1985 trouwde Rutger met haar.

Extra
Behalve dat het boek zeer prettig en redelijk compleet lijkt, zit er nog een extra bij. De documentaire "Blond, Blue Eyes" zit ook in het boek verstopt. Nadat je het boek hebt gelezen en daardoor wat meer begrijpt van Rutger en zijn beweegredenen is de film de perfecte afsluiting. Zoals hij anekdotes vertelt, zo staan ze ook in het boek. Het zijn uiteraard de smakelijke en goede verhalen die door het vele vertellen helemaal gepolijst worden, maar dit komt absoluut niet vervelend over. Sterker nog, de vaart zit er hierdoor goed in en de details die belangrijk zijn, zijn ook allen aanwezig. Het resultaat is een zeer prettig en prima leesbare autobiografie over deze Nederlandse acteur. Zorg ervoor dat je alvast een paar van zijn films klaar hebt liggen voor als je het boek uit hebt gelezen. Overigens gaan de opbrengsten van dit boek volledig naar de Rutger Hauer Starfish Organisation. Deze stichting is door Rutger Hauer in het leven geroepen om steun te geven aan Aids-slachtoffers en dan met name zwangere vrouwen en kinderen.

Uitgever: Uitgeverij De Boekerij ISBN: 9789022547281 Pagina's: 216
Waardering: