CD: Róisín Murphy - Overpowered

Nadat de relatie tussen Róisín Murphy en Mark Brydon op de klippen liep, viel de succesvolle danceformatie Moloko uitelkaar. De charismatische Róisín Murphy gaf echter niet op, en zette haar muzikale reis alleen voort. In 2005 zag haar eerste soloalbum, Ruby Blue, het levenslicht. Bombastische Moloko-invloeden waren in dit licht ontoegankelijke solodebuut nog wel te herkennen, en nu ligt de opvolger van Ruby Blue in de schappen: Overpowered. Een album waarmee Murphy de disco opnieuw wilde uitvinden, en dat een stuk lichtvoetiger in het gehoor ligt dan het robuuste Ruby Blue.

Geen Prefab Popprinses
Overpowered opent met de gelijknamige single, en zet meteen goed de toon voor de rest van de plaat. Een minimale dancebeat met bubbelende synthjes die Murphys karakteristieke stem onderbouwen, maken meteen duidelijk dat Róisín een nieuwe aanstekelijke weg is ingeslagen. Ook op 'You Know me Better' pompen de synths flink door, steevast begeleid door aanstekelijke zanglijnen. Het nummer 'Movie Star' is een beetje een vreemde eend in de bijt, dit nummer waarin Murphy zwoel kreunt hoe ze geregisseerd wil worden, doet eerder denken aan de prefab popprinsesjes van deze tijd dan aan het soort kwalitatieve zangeres dat ze eigenlijk is. Misschien is het een knipoog, want gelukkig wordt de draad met het sfeervolle 'Primitive' weer goed opgepakt. Het smekende 'Dear Miami' vormt vervolgens het hoogtepunt van de plaat, waarna Overpowered met het kabbelende 'Scarlet Ribbons' tot een uitgesponnen einde komt.


Overgeproduceerde dancepop
Op haar nieuwe album heeft Róisín Murphy samengewerkt met verscheidene grote namen uit de dancewereld, zoals Tom Elmhirst, Seiji, en Groove Armada. Verschillende componisten, mixers en producers hebben deze plaat tot een verassend klinkend geheel gebracht. De ruwe kantjes die menig Moloko-plaat en Murphy’s solodebuut kenmerkten zijn er vakkundig afgeschaafd. Dit dreigt echter hier en daar een beetje te ver door te schieten waardoor Overpowered op sommige momenten nogal eentonig en overgeproduceerd overkomt.

Met Overpowered keert Róisín Murphy weer terug naar zwaar dansbare muziek. De plaat ontbeert vreemde elektronische exercities, maar staat vol met poppy, uiterst dansbare deuntjes. Dit kan natuurlijk als positief ervaren worden, maar Overpowered komt jammer genoeg toch een beetje saai en afgevlakt over. Overpowered is een stuk minder opwindend geworden dan we van de exotische Ierse hadden mogen verwachten, maar dit neemt niet weg dat we er een leuk feestje op kunnen bouwen.


Label: EMI Releasedatum: 15 oktober
Waardering: