DVD: The Wannabe Astronaut

Zonder dromen, zijn we niets. En het is altijd mogelijk je dromen waar te maken, zolang je maar volhoudt. Dit is de mierzoete boodschap, die The Wannabe Astronaut, ookwel The Astronaut Farmer, ons voorschotelt. Billy Bob Thornton speelt Charles Farmer, een man die vastberaden is zijn droom na te leven: het maken van een ruimtereis.



The Sky is not the Limit...
Charles Farmer wilde van kinds af aan niets liever dan de ruimte te verkennen. Anders dan zoveel jongetjes die later astronaut willen worden, kwam Charles Farmer aardig dichtbij het verwezenlijken van die droom. Maar een persoonlijk drama maakte een einde aan de droom, en de astronaut-in-opleiding werd ontslagen bij het leger en de NASA ontslagen. Nu leeft Charles Farmer op zijn ranch in Texas samen met zijn drie kinderen en vrouw Audrey (Virginia Madsen). In de schuur is hij bezig met het bouwen van een raket: Farmer heeft zijn droom nooit opgegeven. Hij is vastberaden een rondje om de aarde te gaan vliegen, en niets kan hem tegen houden. Ook de FBI en het leger niet die Farmer beginnen lastig te vallen wanneer hij 50.000 pond raketbrandstof probeert te kopen. Farmer wordt beschouwd als een gek, als een genie, als staatsgevaarlijk. Ondertussen heeft zijn familieleven er onder te leiden. Wij, als kijker, willen natuurlijk maar een ding weten: zal het hem lukken?



Druiperige ode aan de American dream
Deze ode aan de American dream is verre van subtiel te noemen. The Wannabe Astronaut is doordrenkt van het typisch Amerikaanse geloof-in-jezelf ideaal. Dat een film een boodschap uit wil dragen is natuurlijk prachtig, maar het had allemaal net iets subtieler gekund. De geforceerd tedere familiemomenten en de quasifilosofische beschouwinkjes over wilskracht komen haast lachwekkend over. Iets waar de NASA jaarlijks miljarden aan uitgeeft voor elkaar krijgen in je achtertuin is natuurlijk hartstikke leuk, maar tegelijk natuurlijk volstrekt belachelijk. En dat is waar de film de plank volledig misslaat: hij neemt zichzelf veel te serieus. Had er een gezonde dosis humor in gezeten (en dan niet van die zogenaamd cryptische fallusvergelijkingen) en was de film met iets meer durf gemaakt, dan hadden regisseurs Polish & Polish het uitgangspunt vast tot iets leukers kunnen uitbouwen. Helaas wordt gekozen voor een slijmerig familiedrama.



Potsierlijke beschouwing Amerikaanse psyche
Het onlogische script rammelt behoorlijk, en Billy Bob maakt er maar het beste van. En doet hij niet eens zo heel slecht: de manier waarop hij de aandoenlijke Charles Farmer neerzet is een van de weinige geloofwaardige dingen aan de film. Virginia Madsen overtuigt echter niet in haar rol als Audrey, die devoot achter haar man blijft aansukkelen. De kinderen, en dan vooral dochters Stanley en Sunshine, gespeeld door de dochters van de regisseurs Polish, spelen de schattige meisjes die het gezin compleet maken met verve. En dat Bruce Willis ook een paar minuten in beeld mag zijn als sympathieke legercommandant is vermoedelijk meer een lokkertje. Of zou dit een knipoog naar Armageddon moeten zijn?

The Wannabe Astronaut is aan de ene kant een leuke film voor het hele gezin, maar goed beschouwd een rammelend wrak. Dat er op de dvd geen extra's zitten maakt het geheel er niet beter op. Laat hem links liggen totdat hij in de budgetbak terecht komt: de film is namelijk ook goed te beschouwen als potsierlijke afschildering van hoe de Amerikaanse psyche in elkaar zou zitten.


Label: RCV Releasedatum: 10 Oktober 2007 Kijkwijzer:
Waardering film:
Waardering extra's: nvt.