DVD: Bridge to Terabithia

Alweer een gehypte fantasyfilm. Deze kan niet meedoen met de big budget films als The Golden Compass en Stardust, maar de titel is zo stilletjes wel in ieders oren gekropen. Bridge to Terabithia schermt met de slagzin "From the producers of Chronicles of Narnia". In feite verschilt het verhaal niet zoveel van de Narnia-film, alleen is Bridge tot Terabithia een stuk kleinschaliger gemaakt. Kleiner betekent niet automatisch minder waardevol, want waar Narnia een film was met geweldige beelden en special effects, is Bridge to Terabithia vooral een ontroerend verhaal over een ongelukkige tienerjongen.

Uitzonderlijke fantasie
Jess is die ongelukkige tienerjongen. Hij is op school en in de schoolbus vaak het slachtoffer van de grootste pestkoppen, maar heeft geleerd het maar gewoon te incasseren. Thuis heeft hij het ook niet makkelijk. Hij heeft zelden rust, mede veroorzaakt door zijn ouders die altijd geldproblemen hebben. Ook zijn vier zussen gunnen hem weinig kalme momenten. Zijn uitlaatklep is het hardlopen en hij traint dan ook serieus voor een hardloopwedstrijd op school. Als hij daar wordt verslagen door een nieuw meisje, zijn de rapen gaar. Ondanks zijn stugge karakter en ellendige bui vanwege het verliezen, worden hij en het meisje, Leslie, toch goede vrienden. Leslie blijkt een meisje met een uitzonderlijke fantasie te zijn. Door haar leert hij te ontsnappen aan de sleur en ellende van alledag. Met zijn tekentalent en haar vermogen om de gekste dingen te verzinnen, beginnen er verhalen te ontstaan. En op een dag vinden ze midden in het bos een vreemde wereld, met rare wezens, kwade bedoelingen en grappige medestanders. Jess is voor het eerst gelukkig, maar uiteraard zit er een kink in de kabel...



Goed Acteerwerk
Bridge to Terabithia is gebaseerd op het gelijknamige boek van Katherine Paterson. Het is al in 1977 gepubliceerd en hoewel het onderwerp een tikje Amerikaans gekleurd is, zal het ook in Nederland tieners kunnen raken. De film is qua special effects niet erg bijzonder, maar bevat zeker een zeer goed verhaal. Issues als pesten op school en jezelf zijn, worden aangestipt zonder sneue toon. Het verhaal is in eerste instantie een beetje traag, maar door goed acteerwerk verveelt het geen moment. Het is in feite bijna jammer dat ze op het einde een blik special effects hebben opengetrokken om Terabithia beter te laten zien. Hoofdpersoon Jesse Aarons wordt gespeeld door de vijftienjarige Josh Hutcherson en hij zet een heel behoorlijke rol neer als getormenteerde jongen. Hutcherson heeft dan ook inmiddels de hoofdrol in diverse nieuwe films. Grote verrassing van de film is de vertolkster van Leslie: AnnaSophia Robb. Ze was het kauwgomkauwende meisje uit Charlie and the Chocolate Factory. Haar rol als tienermeisje met een vrije geest speelt ze geweldig. Ook zij heeft na Bridge to Terabithia al een behoorlijk aantal films op de rol staan. Leukste bijrol in de film is die van de muzieklerares Miss Edmonds. Zij wordt gespeeld door een onweerstaanbare Zooey Deschanel. De film neigt ontzettend naar vier sterren, maar vanwege de luide belofte die men rond de film heeft geschreeuwd en die absoluut niet waargemaakt wordt, blijft het steken op drie. Voor een mooie, emotionele kijkavond is dit een prima film.


Label: Walden Media Releasedatum: 31 mei 2006 Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: n.v.t.