CD: Radiohead - In Rainbows

Sommige artiesten weten hun nieuwe albums wel op een heel originele manier aan de man te brengen dit jaar. Prince deelde al miljoenen cd's gratis uit bij aankoop van een Engelse krant en Radiohead heeft het lumineuze idee opgevat om het publiek zelf de prijs voor het album te laten bepalen. Op http://www.inrainbows.com/ kun je het album, In Rainbows, downloaden voor een prijs die je zelf waardig acht, gratis kan trouwens ook. Het originele album komt pas in december uit, dit was dus de uitgelezen kans voor Radioheadfans om het nieuwe materiaal al te beluisteren.


Een exclusieve box-set van de nieuwe plaat is ook al te bestellen. En dat is helemaal een pakket om van te watertanden. Het bevat de downloadversie, het album op cd en op twee 12 inches, plus nog eens een cd met extra materiaal. Nadeel is wel dat het pakket 40 pond kost (¤57,42). Is dit alles het geld wel waard? Die vraag is pas voor de helft te beantwoorden, want alleen disc 1 is nu te downloaden, de rest van de box wordt vanaf 3 december verzonden.

In Rainbows is voorzien van 10 tracks, waarvan '15 Step' de eer heeft om de opener te zijn. Een uitermate intrigerende song waar de electronica, de minuscule geluidseffecten samen met de roerende zang van Thom Yorke resulteren in een mengelmoes van stijlen. De beatloops vliegen over en weer alsof het een WK tafeltennis is. 'Bodysnatchers' laat een gebalder Radiohead horen, met bezeten gitaren en electronica wordt een brutaal werkje gepresenteerd. Op 'Nude' wordt de rem hard ingetrapt. Een gracieuze compositie die de haartjes op je arm kaarsrecht overeind zet. Eén van de hoogtepunten is toch wel 'Weird Fishes/Arpeggi': een kabbelend gitaartje, steady drumbeatje en de gevoelige zang van Yorke vervliegen in een spannende sfeerschepping. Het diepe 'All I Need' is nog zo'n toonzettende track, die een gevoel van gewichtloosheid lijkt op te roepen. De strijkers op het korte 'Faust Arp' sluiten naadloos aan bij dit gevoel en met het daaropvolgende en fijnzinnige 'Reckoner' kun je niet anders doen dan dit album in je armen te sluiten en nooit meer los te laten. Wat een nummer! Wat een plaat!


In Rainbows verbroedert de toegankelijkheid van OK Computer met de spanning en de veelgelaagde schoonheden van Kid A en Amnesiac. De sfeer die uit elk noot wasemt is zielbalsemend en sleept je regelrecht door een herfst- en/of winterdepressie heen.


Label W.A.S.T.E Datum: 10 oktober 2007 Waardering:

Als je nog een cover zoekt voor jezelf gebrande cd, kan je op deze pagina van het forum terecht!