CD: The Tellers - Hands Full Of Ink

Misschien kende je ze al wel via YouTube of nog waarschijnlijker van een Canonreclame over een fotoprintertje. 'Second Category' verzorgde de muzikale begeleiding voor deze commercial. Een zomers deuntje dat even werkzaam is als José Gonzales in de stuiterballenreclame of 'Broad Daylight' bij Appelsientje, en dat subtiele breakje...prachtig! Na de EP 'More' stappen The Tellers nu met hun debuutalbum Hands Full Of Ink in het spotlicht. Is het overige materiaal ook zo bevredigend?


De band is geworteld in Wallonië (Bousvat) en bestaat uit slechts twee leden, Ben Bailleux-Beynon (zang en gitaar) en Charles Blistin (gitaar, piano en bas). Blistin verzorgt eigenlijk het grootste gedeelte van muzikaliteit op de cd, maar vlak de karakteristieke stem van Ben niet uit. Geen Waals accent te bespeuren gelukkig, zijn moeder komt namelijk uit Cardiff. Met een flinterdun timbre treedt hij op fragiele wijze naar buiten, in perfecte symbiose met de begeleidende klanken. Iets wat een bijzonder origineel resultaat geeft.


De stamboom van The Tellers kent vele vertakkingen: Bob Dylan, een akoestische Arctic Monkeys, Gabriël Rios, The Shins, Violent Femmes of labelgenoten Girls in Hawaii. Allemaal gevuld met fris, jong, groen blad. Eigenlijk een lenteplaatje. 'Toodoo' is daarentegen weer een fijnzinnig herfstdeuntje. Fijnzinnig is een woord dat de lading van het merendeel van deze plaat kan dekken. Origineel en aanstekelijk zou je ook kunnen invullen. De single 'Hugo' is een lichtend voorbeeld. Een fiëstagitaartje, een catchy refreintje en een latinmelodietje, gevormd in een Belgische mal. Ook 'Want You Back' behoort tot de hoogtepunten, met zijn speelse bruggetjes, verscholen flamencogitaar en tedere samenzang. De mondharmonica in 'He Gets High' werkt ook wonderlijk. Het ramt de donkere gedachten stantepede uit je hoofd en van dit soort liedjes kan je alleen maar gelukkig worden. De plaat bevat in totaal zestien van deze vitamince C-bommetjes, Appelsientje zou nog veel reclames kunnen vullen met dit schijfje. Het enige nadeel voor sommige luisteraars zou het 'beperkte' geluid kunnen zijn. Ondanks de variatie in de nummers, lijkt het op de achtergrond wel op elkaar. Gewoon goed luisteren dus en dan is er niks aan de hand.

Hands Full Of Ink kookt over van de exceptionele liedjes, smaakvol en hartverwarmend. Je moet wel van de stem houden, als dat lukt heb je een heel fijn plaatje als aanwinst.

Video Second Category

Perspromoter van deze band, Rock 'n Roll Highschool, heeft onlangs ook een prachtig magazine uitgegeven, info kan je vinden op www.rockmagazine.nl


Label 62TV Records Datum: oktober 2007 Waardering: