Boek: Elizabeth Kostova - De Historicus

Een debuutroman van zo'n 700 bladzijden, is dat nou wel zo'n goed plan? Is het niet handig om eerst eens met een novelletje van twee- à driehonderd pagina's uit te proberen of het lezerspubliek het wel ziet zitten dat jij ze boeken voert? Elizabeth Kostova heeft in ieder geval hard gewerkt om haar product in elkaar te draaien. De Historicus verscheen toen Elizabeth Kostova 31 jaar was, na tien jaar schrijven, plotten, puzzelen en schrappen. Daarbij is het boek gebaseerd op verhalen die haar vader haar vertelde tijdens een bezoek aan Amsterdam. Dat kweekt toch wat goodwill. Als je het boek eenmaal openslaat, blijkt goodwill niet eens nodig zijn om het boek te kunnen waarderen.

Goed én lekker
Een nieuw boek over religieuze artefacten wordt vergeleken met Dan Brown. Gaat het over magie, dan wordt Harry Potter erbij gehaald. Is het een tikje grootser dan Harry Potter, zetten we Tolkien op de kaft. Is het simpelweg vuistdik, dan roepen we dat het de nieuwe Donna Tartt is. In dit geval zegt de uitgever dat er voor het eerst sinds Donna Tartts De verborgen geschiedenis weer een boek is verschenen dat even vakkundig de kloof tussen literair en commercieel weet te overbruggen. Het is niet eens mogelijk daar argumenten tegen te verzinnen, want Kostova schrijft goed én lekker. Het verhaal begint bij een zestienjarig meisje dat uit verveling en balorigheid de meest verboden boeken uit haar vaders bibliotheek pakt. Tegelijk met de Kama Sutra pakt ze een mysterieus boek op, waar enkele oude brieven in zitten. Wat ze leest in die brieven intrigeert haar zo dat ze haar vader ernaar vraagt. Die begint te vertellen...

Blanco boek
De vader, Paul, vertelt over zijn studententijd, waarin hij tijdens het studeren in de bibliotheek een mysterieus blanco boek met een draak voorop in handen kreeg. Als hij in de gaten krijgt dat niet hij het boek heeft gevonden, maar het boek hem, vraagt hij professor Rossi om raad. Rossi blijkt vele jaren eerder eenzelfde boek te hebben ontvangen, op een vergelijkbare wijze. Als kort na hun gesprek professor Rossi spoorloos verdwijnt, verdiept het mysterie zich. Paul komt een medestudente tegen die toevallig Bram Stokers Dracula aan het lezen is. Omdat hij een medestander niet vervelend zou vinden, vraagt hij haar zich samen met hem te verdiepen in de zaak. Zij blijkt Helen Rossi te zijn, dochter van de verdwenen professor. Hun zoektocht naar antwoorden brengt de beide studenten in Boedapest, waar meer mensen zijn die een drakenboek hebben ontvangen. Het blijkt niet altijd goed af te lopen met deze ontvangers...

Mustread
Het enorme plot zit vrij goed in elkaar, maar het is wel reusachtig diep en breed. Diverse historische en religieuze materie wordt erbij gehaald, waarna het gemixt wordt met een scheutje fantasie en spanning. Het is noch een inspannend noch een ontspannend boek om te lezen. Voor liefhebbers van Bram Stokers Dracula is dit wel een mustread. Verder is het slecht in een genre te vangen, omdat het inderdaad zowel literair is als een lekker leesboek. Het bevat spanning, maar is niet direct een thriller en het bevat historische vertellingen, maar het is geen historische roman. Voor lezers die een 700+ roman niet schuwen, is dit een goede aanschaf.

Vet pocketje
Deze editie van De Historicus is in de vorm van een Poema pocket uitgebracht. Een lekker dik en compleet boek voor een zacht prijsje (nog geen negen euro), maar om die 700 pagina's enigszins hanteerbaar te maken in pocketvorm, is er gekozen voor een minilettertje en hebben ze er daarvan zoveel mogelijk op een bladzijde gezet. Dat heeft als resultaat dat er amper bladwit te zien is, niet boven, onder of naast de tekst. De regels rollen zo van de bladzijde af. Niet alleen ziet dat er gewoon niet uit, ook is het werkelijk niet zo prettig te lezen. Mocht iemand dit boek aan willen schaffen, is het zeker een optie om op zoek te gaan naar een exemplaar in de grotere editie (die helaas in de reguliere boekhandel niet meer te verkrijgen is) dan dit vette pocketje.


Uitgever: Poema Pocket ISBN: 978 90 210 0368 9 Pagina's: 710
Waardering: