DVD: Little Children

De Amerikaanse suburbs, de bekende buitenwijken, vormen de set voor de film Little Children. Deze suburbs zijn toevluchtsoorden voor de hogere en middenklasse. Zij hopen hier geluk, vrede en veiligheid te vinden. Maar wat zo aan de oppervlakte ideaal lijkt, heeft in het echte leven vaak allerlei dramatische ondertonen. En dat maakt het een perfect onderwerp voor een film, zo moet regisseur Todd Field gedacht hebben. De basis voor deze film is het gelijknamige boek van Tom Perrotta. Met drie Oscarnominaties op zak worden hoge verwachtingen gewekt.

Sarah Pierce (Kate Winslet), de hoofdpersoon in deze film, merkt steeds meer dat zij opgesloten zit in haar eigen leven. Ooit koos ze er bewust voor om thuis te blijven om haar dochtertje op te voeden, terwijl de man des huizes aan het werk ging. Een beslissing waar ze nu spijt van heeft. Het hoogtepunt van haar dagelijkse dagbesteding is de snelwandeling die ze maakt. Dit tekent meteen hoe saai het leven in de suburbs kan zijn. Als Sarah in de speeltuin, waar ze regelmatig met dochtertje Lucy komt, de niet onaantrekkelijke Brad Adamson (Patrick Wilson) ontmoet, wordt haar leven spannender. Om de andere moeders uit de buurt te provoceren en aan te geven dat zij niets moet hebben van het alledaagse getut van de vrouwen, probeert ze nader tot Brad te komen. Deze is hard op weg advocaat te worden, terwijl zijn vrouw het geld verdient. Precies de tegengestelde situatie van het leven van Sarah. De twee worden vrienden en hun relatie verwordt langzaam tot een hartstochtelijke affaire, die echter redelijk uitzichtloos is.

Naast de verhouding tussen Sarah en Brad, wordt Ronnie McGorvey (Jackie Earle Haley), in het verhaal opgevoerd. Deze uit de gevangenis vrijgelaten potloodventer neemt zijn intrek in het huis van zijn moeder. Zijn verleden als potloodventer doet de buurt op zijn grondvesten schudden. Met name de ouders hebben het niet zo op de komst van Ronnie. Hij wordt dan ook de pispaal op wie de bewoners van wijk hun frustraties botvieren. Ook dít behoort tot de realiteit van het wonen in een buitenwijk.



Hoewel er een duidelijke rode draad zit in de film, namelijk de verhouding tussen Sarah en Brad, is er meer te vinden dan alleen het aloude liefdesverhaal. Wat vooral naar voren wordt gebracht zijn de benauwende sfeer die er in de buitenwijken hangt. Het weinig spannende leven dat de inwoners leiden wordt goed zichtbaar gemaakt. Ook de sociale, vaak ziekelijke controle onder de bewoners wordt herkenbaar in beeld gebracht. De regisseur slaagt er met Little Children in om sympathie te kweken voor elk van de personages, met zijn goede maar ook met zijn slechte eigenschappen. Door middel van een anonieme voice-over worden de gedachten van elk karakter duidelijk. Dit is een hele fraaie manier om het in beeld te brengen.

Het verhaal an sich is niet spectaculair, maar wordt succesvol ingevuld door de prestaties van de acteurs. Deze zetten allemaal, stuk voor stuk, een goede rol neer en zowel Winslet als Haley zijn dan ook terecht genomineerd voor een Oscar. Het is dan ook vooral voor de acteerprestaties dat je deze film moet zien. Bij gebrek aan halve sterren is deze film uitgekomen op drie sterren. Doorslaan naar vier was net te veel, maar eigenlijk is hij wel iets meer waard dan de drie die nu gegeven zijn. Laten we het houden op drieënhalve ster.


Label: A-film Releasedatum: 6 september 2007
Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: n.v.t.