CD: VA - Claude Vonstroke - At The Controls

Claude Vonstroke (echte naam: Barclay Crenshaw) is de labelbaas van Dirtybird. In 2006 had hij een underground hit met The Whistler. Na een tijd in Detroit gewoond te hebben, opereert hij nu vanuit San Francisco. Claude Vonstroke staat bekend om zijn vrolijke minimal techno. Hij is de man die de lol terug in het genre bracht door waanzinnig vrolijke geluidjes te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de schreeuwende apen in Chimps. De releases op zijn label hebben een, soms bizarre, maar altijd vrolijke sound. Er wordt dan ook reikhalzend uitgekeken naar deze dubbele mix-cd.

Claude Vonstroke – At The Controls

De eerste cd start clubby, maar het gaat al snel over in een monotone minimal groove. Met de sample ‘There’s some hoes in this house’ bouwt hij de spanning verder op. Aangekomen bij Heckmann & Kauffelt – Kookaburra gaan de aapjes los. De muziek wordt steeds minimaler. Dat wordt uiteindelijk een beetje verbroken door Jaxson, maar met Samim – Heater is het echt afgelopen. Deze plaat brengt een onweerstaanbare gypsy flauvour in de mix. Hierdoor wordt de cd naar een hoger niveau gebracht. Het lijkt alsof Claude Vonstroke bang is zich te laten gaan, want daarna is het weer minimal wat de klok slaat. Whatever, Girl – Activator (You Need Some) (Deep Dish Edit) is het hoogtepuntje van deze cd. Een stevigere beat met een lauwe sample erover. De cirkel is rond als hij weer de sample ‘There’s some hoes in this house’ uit de kast trekt om zo de set te eindigen.

De tweede schijf is meer minimal, maar eerder op een ingetogen en dromerige manier dan de mechanische sound van de eerste disc. Deze mix is warm, pompend en subtiel, maar komt nergens tot een climax. Het hoogtepunt is Holger Zilske – Enduro Disco. Het gefluister in combinatie met de strings is bijzonder sfeervol. Daarna chillen we verder met een productie van Claude Vonstroke zelf op Claude Vonstroke en Christian Martin – Groundhog Day. Uiteraard kan Vonstroke het niet laten om er een gimmickplaat in te gooien. Dat gebeurt dan ook in de vorm van Italoboys – Viktor Casanova. Een plaat met een gesamplede chanson. De laatste mix eindigt met de warme klanken van Shawn Rudiman`s Sickness.

Claude Vonstroke

De muziek is vaak saai doordat er geen echte melodie in voor komt. Alle nummers blijven hangen in ongeveer dezelfde groove. Dat is bij de tweede cd niet erg, maar in het geval van de eerste mix zou wat meer melodie op zijn plaats geweest zijn. Claude Vonstroke staat bekend om de stijl die hij laat horen op de eerste disc. Het dromerige werk gaat hem echter óók uitstekend af. In het geval van deze twee mixen misschien zelfs beter dan het vrolijke, minimale werk. Dat is dan ook de belangrijkste reden deze cd aan te schaffen. De happy minimal zal bij z`n fans inmiddels wel bekend zijn, de tweede schijf laat ook zijn andere kant zien. Deze dubbel-cd geeft dan ook een compleet en actueel overzicht van de DJ Claude Vonstroke.


Label: Resist Music Releasedatum: 24 september 2007
Waardering: