Boek: Doris Pilkington - Rabbit-proof Fence

In de jaren '30 van de vorige eeuw was Australië in de handen van blanke kolonisten, die er een nieuw leven op wilden bouwen. Langzaam verdreven zij door hun dominante gedrag de oorspronkelijke bewoners van het land: de aboriginals. Doordat deze maar weinig snapten van de blanke gewoontes en goedgelovig van aard waren, werden zij uitgebuit en ingezet als personeel voor de kolonisten. Maar er ontstonden ook liefdesrelaties tussen aboriginals en blanke mannen, waar uiteindelijk kinderen uit geboren werden. Deze zogenaamde 'halfbloedjes' werden niet alleen door de blanke kinderen gepest, ook de aboriginalkinderen keken hen met de nek aan. In 1931 besluit de regering dan ook om kinderen van gemengd bloed bij hun ouders weg te halen en in opvoedingskampen te plaatsen.

Moedige ontsnapping
Vanaf dit moment begint het verhaal van drie aboriginalzusjes: Molly, Daisy en Gracie. Zij worden van de ene op de andere dag weggerukt van hun familie, om in een opvoedingskamp te leren hoe ze in de blanke maatschappij kunnen integreren. Maar ze weten op een onbewaakt moment uit het kamp te ontsnappen, en proberen de weg naar Jigalong weer terug te vinden langs het anti-konijnenhek dat Australië van noord tot zuid doorsnijdt, op de hielen gezeten door spoorzoekers.

Geschiedenisles
De achterkant van het boek doet het verhaal voorkomen als een spannende en ontroerende registratie van de vlucht van de drie zusjes. Het is dan inderdaad ook meer een registratie dan een verhaal. Één derde van het boek is een geschiedenisles over de kolonisatie van Australië, waardoor er nog honderd bladzijden overblijven voor het verhaal van de meisjes. Ook hun tocht is fragmentarisch geschreven en er wordt nauwelijks ingegaan op de gevoelens van de meisjes. Het boek leest hierdoor niet prettig: je krijgt er weinig binding mee, ook al is het hartverscheurend dat het een waargebeurd verhaal betreft. Het taalgebruik is ook niet overal even consistent, dan lijkt het meer op een geschiedenisboek, het volgende hoofdstuk heeft clichématige grappen en daarna worden er ineens kleine zaken uitvoerig beschreven. Het geheel komt rommelig over, maar een pluspunt is het invoegen van officiële stukken die te maken hebben met de tocht van de meisjes, zoals brieven van ambtenaren en telegrammen.

Rabbit-proof Fence is mooi om zijn historische waarde en het feit dat het opgetekend is door de dochter van één van de meisjes. Het is geen roman of spannend verhaal, maar wel interessant wanneer je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van Australië en aboriginals. Het boek is in 2002 verfilmd door Phillip Noyce.

Uitgever: Uitgeverij Maarten Muntinga (Zilver Pockets) ISBN: 9789041762009 Pagina's: 157
Waardering: