DVD: Mooiste! Weer de Leeuw

Vroeger had de Vara zo'n beetje als enige omroep een succesformule als het ging om de zaterdagavond. Met miljoenen mensen tegelijk stemde Nederland af op Nederland 3, om te kijken naar Kassa!, Oppassen en De Schreeuw van de Leeuw. Op een gegeven moment stopte Paul de Leeuw met het laatstgenoemde programma en met verschillende andere formats verdween hij uit beeld bij het grote publiek. De samenwerking met de Vara werd zelfs door De Leeuw opgezegd en hij vertrok naar de NCRV. Daar kon de vrolijke presentator zijn draai echter niet vinden en tegelijkertijd was de Vara op zoek naar een nieuw kijkcijferkanon. Het duurde dan ook niet lang voordat De Leeuw weer bij de rode omroep te zien was, ditmaal met een nieuwe opzet. In Mooi Weer De Leeuw draait het namelijk niet alleen om Paul de Leeuw, maar ook grotendeels om het publiek en de bijzondere wensen die zij hebben ingestuurd. Door de grote belangstelling voor het programma, besloten De Leeuw en de Vara om de leukste en meest ontroerende fragmenten uit te brengen op dvd.



Er zijn maar weinig programma's die met twee titels werken. Paul de Leeuw vond het blijkbaar wel grappig om de titel aan te passen aan het seizoen, vandaar dat het programma in de winter Mooi! Weer De Leeuw heet en in de zomer Mooi Weer! De Leeuw. Elke week vult Studio Cé zich met publiek, waarvan een deel een wens voor een ander heeft ingestuurd. Vervolgens pikt De Leeuw een aantal van die mensen uit het publiek, om ze op bijzondere wijze te verrassen. Zo springen hele rijen mensen in een bad met vla of nemen een aantal donkere toeschouwers spontaan een duik in een grote pan 'negersoep'. Een groep tieners wil een pyjamaparty houden en neemt plaats in een groot bed. Het lijkt een saaie bedoening, tot de dames aangeven wel wat popcorn te lusten en er een aantal kuub popcorn uit de lucht komt vallen. Maar het is niet alleen maar joligheid waarmee Paul de Leeuw zijn succesvolle programma vult. Zo vervult hij de wens van een jong meisje om nog één avond te lachen met haar terminaal zieke vader. De meest leuke en ontroerende fragmenten worden door De Leeuw geïntroduceerd in een soort tussenfilmpjes. Niet alleen om te vertellen wat er gaat komen, maar hij doet ook uit de doeken waarom hij voor bepaalde beelden heeft gekozen.



Naast de fragmenten waarin het publiek centraal staat, zijn er ook twee onderdelen over speciale 'medewerkers' aan Mooi Weer de Leeuw. Allereerst wordt nog eens duidelijk hoe Adje betrokken raakte bij het programma en hoe Paul de Leeuw eerst niet eens wist dat het een act betrof. De bijzondere interactie tussen Adje, Paul en het publiek leidt vaak tot hilarische situaties. Daarnaast is er veel aandacht voor de vaak erg bijzondere constructies die het team van het programma opbouwt, zoals een levende kerststal en een wasstraat in de studio. Uiteraard ontbreken de optredens van allerlei artiesten niet en zeker de fans van Robbie Williams zullen blij zijn dat het interview met hun idool, dat plaats vond in Laat de Leeuw, ook op deze dvd staat. Tot slot bevatten de twee dvd's een drietal fragmenten die niets te maken hebben met het programma, maar die Paul de Leeuw wel graag blijvend aan het publiek wilde geven. Allereerst bevat de dvd een Sinterklaasspecial, waarbij Robert ten Brink als Sinterklaas en Paul de Leeuw als Piet een bezoek brengen aan een bejaardentehuis. Daarna kun je kijken naar beelden van een bezoek van Paul de Leeuw aan Oeganda, waarbij hij als non wordt uitgenodigd in een kerkelijke uitzending. Het laatste fragment is het welbekende interview met Robbie Williams.



Het is moeilijk om van een uitgebreid programma als Mooi Weer de Leeuw een goede selectie te maken van de leukste en meeste ontroerende momenten. Toch is het Paul de Leeuw en zijn redactie gelukt om een goed beeld neer te zetten van het programma. De compilatie duurt meer dan vier uur en zal de trouwe kijker kunnen bekoren. De stukjes waarin De Leeuw toelichting geeft zijn vrij aardig, al spreken de meeste fragmenten voor zich. Als je met plezier naar Mooi Weer de Leeuw kijkt, dan zul je je met deze release zeker vermaken. Daarnaast maakt de lage adviesprijs (15 euro) deze dvd zeker tot een aanrader.


Label: Disky Releasedatum: 31 augustus 2007 Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: