CD: Mijn naam is... JANNES!

Eerst was je geboren voor het muzikaal geluk als je uit de Jordaan kwam; hele reeksen met (volks)zangers kennen er hun oorsprong. Daarna was het de beurt aan de vocale artiesten uit het havendorp Volendam. En de jaren negentig? Die betekenden de opkomst van de muzikanten uit de woonwagens. Het begon met de -oh oh oh wat is hij toch gewoon gebleven- Frans Bauer en de nieuwe ster aan het firmament is Jannes. Geboren en getogen in een huis op wielen in het Drentse Noordscheschut en inmiddels woonachtig op vaste grond in Emmen. Zijn nieuwe cd, het is zijn zevende, laat geen misverstand bestaan over wie hij is: Mijn naam is Jannes ligt sinds kort in de winkels.quote:
Ik ging met mijn vrouwtje laatst naar Amsterdam
vroeg iemand de weg, maar die keek mij vreemd aan

"Hij zei, nou pardon, ik weet niet goed wat u zegt."
'K zei: "Begrijp je me niet of versta je me slecht?"

Ik heb een 'm in goed NL uitgelegd:

Mijn naam is Jannes,
kom van het platteland

Ook al vinden ze mij een boer
Maar dat doet mij echt geen moer

Mijn naam is Jannes, gewoon uit Nederland
Voor wie mij nu nog niet kent, ben een rasechte Drent"


Voor de trouwe bezoekers van FOK! kan Jannes bijna geen onbekende meer zijn. Zijn vorige cd's werden al eerder besproken, we keken naar zijn real-life soap, hij werd een keer ge´nterviewd, we gaven een kartonnen Jannes weg Ún wij plaatsten exclusieve beelden van zijn sexy clip. Die clip werd jammer genoeg afgekeurd, omdat hij niet bij het gezellige imago van de Drent zou passen. In de video reed hij, omringt door schaarsgeklede dames, in een luxe cabriolet, maar nu vervoert Jannes zich in een wat minder luxe kar van de Keukenconcurrent. Zijn optredens Ún zijn rol in een nationale reclamespot bezorgen Jannes bijna de status van echte BN'er, al is zijn populariteit vooral beperkt tot de drie noordelijke provincies en Overijssel.

Van woonwagen tot winkelwagen. Ook Jannes schnabbelt zich in 't rond.


De nieuwe cd van Jannes was al een succes voordat het album ook maar in de winkels lag. De populaire zanger heeft zelfs een uniek record gebroken met zijn nieuwste cd Mijn naam is... Jannes. Want nog nooit eerder is het een artiest gelukt om drie keer achter elkaar vanuit het niets de koppositie te bereiken in de Mega Album Top 100 in drie jaar tijd. De fans reserveerden Mijn naam is... Jannes massaal en zijn singel Laat de zon maar schijnen werd vooral door lokale radiozenders veel gedraaid. Niet onterecht, want de nieuwe cd van Jannes bevat -als je het beoordeelt naar genre- een redelijk aantal aanstekelijke meezingers. Dat zijn nummers bijzonder geschikt zijn om mee te lallen in kroeg en cafÚ komt niet alleen door het hoge 'la la la' gehalte, maar ook zeker door de -vrijwel altijd- rijmende eindwoorden en makkelijk te onthouden tekst. Vooral de zon en de liefde zijn een populair onderwerp op het album, dus je kunt na een halve zin vaak al aanvoelen welke kant het liedje op dreigt te gaan. Dat is nou eenmaal ÚÚn van de nadelen van de samenwerking met Emile Hartkamp, de man achter Jannes, Frans Bauer en Marianne Weber. Zijn invloed is duidelijk merkbaar en het genre biedt blijkbaar weinig ruimte voor een fris geluid; alleen qua stemgeluid valt er verschil te ontdekken tussen de nummers van Bauer en Jannes.

My name is Jannes, Jannes Jannes.


Het nieuwste album van Jannes past perfect in de ontwikkeling die de artiest doormaakt. Zijn nummer klinken steeds gelikter en Jannes lijkt klaargestoomd voor het grote werk. Waar hij vroeger meer ruimte liet voor de serieuze liedjes op het album, daar is dit album vooral volgepakt met nummers die nationaal goed aan kunnen slaan. Meezingers, zelfs een bescheiden zomerhit en veel kroegnummers, dat is wat je kunt verwachten van deze cd vol met volksmuziek. Als je normaal gezien niet zo in bent voor dit genre, maar wel van meezingers houdt, dan zou Mijn naam is... Jannes je nog best wel eens kunnen verrassen.


Label: CNR Releasedatum: 1 september 2007 Waardering :