CD: Merry Pierce - The Warm Aquarium

"Het eerste album bestaat uit liedjes, die in mijn ogen tot dan toe het meest geschikt waren. Dus niet zozeer een samenhangend album, maar een soort ‘best of’. Met het huidige album is getracht een meer samenhangend album te maken; met kop en staart. Niet enkel de beste songs gekozen, maar nummers die samen een coherent album vormen. Alle songs zijn dan ook met het oog op het album geschreven en geproduceerd." Aldus Jarno Volman.


Wie?!, zul je nu waarschijnlijk denken. Jarno Volman, de man achter het Nijmeegse Merry Pierce. Eind jaren negentig begon hij met een 4-track soundscapes om te vormen tot popgerelateerde nummers. Zijn demo's worden goed opgepikt en resulteren uiteindelijk in het succesvolle debuut 'Beach, blanket, bingo...'. Het album stond lange tijd in de Moordlijst. En nu is er, na het zetten van een signatuur bij Excelsior, de opvolger: The Warm Aquarium.


Het album is ontstaan nabij een gehorig studentenhuis en in een leegstaande woning, die omgeven was door bulldozers en op instorten stond. De afronding voltooide zich in ‘Studio Silencio’. Ook hier zijn de drums ingespeeld door Rob Snijders (Celestial Season) en lagen de opnames en mixen in handen van Frans Hagenaars. Eindresultaat is helaas een twijfelachtige plaat die wel de sfeer van een warm aquarium heeft, maar waar niet bijster veel in gebeurt. Geen felgekleurde tropische vissoorten of een uitbundigheid aan groene en rode planten. Qua toonzetting passen de nummers prima bij elkaar, maar het mist intensiteit en vooral originaliteit. Het geluid is daarnaast vlak en het Nederlandse accent van Volman is bij tijd en wijle zo dik dat het de professionaliteit her en der een flinke deuk geeft. Meest zuivere en inspirerende track is de afsluiter 'Audrey's Dance' waarin Anneke van Giersbergen (voorheen van The Gathering) de vocalen voor haar rekening neemt. Volman prefereerde ditmaal geen 'best of' benadering waarbij hij zijn beste tracks selecteerde voor de plaat, maar ging af op gevoel en bijpassende sfeer. Leuk concept, maar de uitwerking laat te wensen over en blijft gewoonweg niet hangen. Volgende keer beter?


Label Excelsior Datum: 17 september 2007 Waardering: