DVD/Boek Elvis - 30th Year Commemorative Collection

Zestien augustus jongstleden was het dertig jaar geleden dat 'The King' face down op zijn badkamervloer werd gevonden door zijn toenmalige vrouwelijke wederhelft Ginger Alden. Twintig minuten na de melding van de toestand verscheen de ambulance en werd Elvis naar het Baptist Memorial Hospital overgebracht. Daar werd hij, tot schok van velen, dood verklaard. Deze morbide gebeurtenis is wel de aanleiding dat er deze maanden vele releases zijn waarin Elvis de hoofdrol speelt. Zo ook in Elvis, 30th Year Commemorative Collection. Geen muzikale remasters, maar twee dvd's en een boek over het leven van deze legende.

Wie naar de winkel stapt en een klein pakketje verwacht mee te nemen heeft het mis. De uitgave is namelijk geen kleine jongen. In een mooie box met hologram op de voorkant zijn een dvd-box en een zwaar boek te vinden. Meer dan 200 minuten aan beeldmateriaal en 695 pagina's aan leesvoer over Elvis A. Presley.

Het leesvoer is samengesteld door Marc Hendrickx en resulteert in een indrukwekkende tijdlijn. Een chronologisch beeld van de persoon en gebeurtenissen van en over Elvis, van 1935 tot en met 2007. Het boek is een zeer volledige en Nederlandstalige weergave van de muziek, de mens en de mythe die de muziekwereld eigenhandig heeft veranderd. Feitjes, weetjes en anekdotes te over. Elk hoofdstuk beslaat een jaar (vanaf 1956 tot 2007, de eerste twintig jaar zijn samengevat in één lang hoofdstuk) en elk jaar wordt aangevuld met een 'Elvis Industrie' toevoeging waarin singles, LP's of boeken die uitgebracht, zijn aan bod komen. De inhoud is makkelijk te lezen en is tevens geschikt voor een snelle scan door het gebruik van dikgedrukte tekst. Het bevat tevens honderden foto's van de legendarische Rock 'n Roller en zal voor de Elvisfan een bijzonder welkome aanvulling zijn op de collectie.

De twee dvd's bestaan uit de eerder uitgebracht miniserie uit 2005: Elvis the early years. De serie was de winnaar van een Golden Globe en heeft zes nominaties op zak. Het verhaal vertelt de opkomst en het begin van de ondergang van Elvis. In 167 minuten word je door de belangrijke momenten van Elvis' leven gemanoeuvreerd. Dit lijkt soms iets te snel te gaan, maar het zorgt er wel voor dat het geen langdradige docu wordt. De productie is voor een miniserie ook behoorlijk te noemen. Elvis en Parker worden geloofwaardig neergezet, wat wel belangrijk is bij een registratie over een legende die iedereen kent.


De tweede disc, Elvis: The Last 24 hours is nogal een teleurstelling. De 55 minuten durende docu over de sterfdag van 'The King' wordt verstierd door nietszeggende anekdotes van de bodyguards en vooral van de kapper/spirituele begeleider van Elvis. Deze heren ademen een brok zelfgeilheid uit omdat ze aan Elvis zijn haar mochten zitten of naast hem bij de deur stonden. De trage gang in de docu en de inhoudsloze reconstructies maken het bijna tot een Peter R. De Vries Elvisaflevering. Deze dvd had beter vervangen kunnen worden met een 'best of' cd van Presley.

Desalniettemin zijn het boek en de miniserie wel de moeite waard en zeker de Elvisfans zullen smullen van de vele foto's en feiten over hun held.


Label: DFW/House of Knowledge Releasedatum: 16 augustus 2007
Kijkwijzer: Waardering: