CD: Ocean Colour Scene - The BBC Sessions

Begin jaren ´90 werden we overspoeld door de Engelse tsunami. Stone Roses, Oasis, Blur, maar ook bandjes als Catatonia, Dodgy, Cast en Ocean Colour Scene, om maar wat namen te noemen. Nagenoeg zonder uitzondering zijn deze bands alweer verdwenen, maar zo nu en dan duikt er weer een retrospectieve cd op. Zoals The BBC Sessions, met opnames uit vijf sessies die Ocean Colour Scene voor de BBC opnam.



De opnamen omvatten een grote periode. De muziek bestaat uit vijf sessies, deels akoestisch en deels versterkt. De eerste vier tracks bestaan uit opnames uit 1990, uit de tijd dat Ocean Colour Scene zelfs nog geen plaat in de schappen had liggen. De andere sessies komen uit 1996 en 1997, toen de band toch wel redelijk gearriveerd was. Wat vooral opvalt is het verschil in braafheid tussen de opnames. Bij de vroege opnames bekruipt je toch het gevoel naar de Monkees of iets dergelijks te luisteren: truttig. In het latere werk zit veel meer pit, en dit vormt gelukkig de meerderheid op deze cd.

De geluidskwaliteit lijkt niet altijd helemaal op orde, soms vergruizen de details enigszins. Zeker bij de versterkte opnames ligt dat ook aan de speelstijl van Ocean Colour Scene zélf: op het randje. Zeker het lead gitaarwerk heeft patent op grote gebaren en veel feeback. Het is de charme van Ocean Colour Scene, maar tegelijkertijd ook hun valkuil. Op de studioalbums kan het altijd nog een keer opnieuw, en is het geluid zeker zo intens, maar wel subtieler en meer gedetailleerd. The BBC Sessions is wat dat betreft wat bedompter en grover. Dat is op zich niet zo heel storend. Enerzijds hoort het bij zo´n nagekomen uitgave, anderzijds schetst het ook het losse karakter van de opnamen.

De akoestische vertolkingen klinken het meest interessant, vooral omdat het uitgeklede en sobere versies zijn van de originele songs. Ze missen echter de energie en de gedrevenheid van de elektrische tegenhanger. Ocean Colour Scene gedijde toch vooral op grote gebaren en uithalen, qua zang en gitaarwerk. Het raakt een beetje verloren in soberheid. Uitzondering is ´The Riverboat Song´, voor de gejaagdheid en dramatiek in deze track maakt het niet uit of er nu een akoestisch of elektrisch lickje onder zit.

´Hundred Mile High City´ en ´Song Of A Baker´ zijn dan weer een feest van herkenning, incluis gillende (versterkte) gitaren, legio charmante foutjes, en een compleet verstopte versterker. Helemaal uit balans, en daarom mooi. Gespeeld met het bit tussen de tanden.

Helaas zijn drie nummers te weinig om de cd te dragen. Niet dat de rest beroerd is, en ze hebben wel een zekere curiositeitswaarde, maar niet heel aangrijpend. Akoestisch past Ocean Colour Scene gewoon niet zo. Voor de echte OCS-fan is The BBC Sessions waarschijnlijk een must have, maar voor een willekeurige andere luisteraar een redelijke compilatie die echter de energie van Ocean Colour Scene geen recht doet. De kracht van deze cd zit ´m in het feit dat de opnamen een grote tijdspanne omvatten, waardoor duidelijk te horen is hoe het geluid van deze band zich ontwikkeld heeft. Ten goede, overigens.


Label Anti / De Monumentale Datum: 24 september 2007
Waardering: