Concert: DeVotchKa in Bitterzoet

Het kleine podium, dat niet meer dan 15 vierkante meter bevat, staat volgebouwd met instrumenten. Drie microfoonstandaards verspreid over de linie, een viool en accordeon links, drums en trompet achter in het midden, gitaren, jaren veertig mic en een theremin vooraan en contrabas en een immense tuba rechts. Het past allemaal maar net en dan moeten de leden van de band DeVotchKa de planken nog betreden. De zaal is afgeladen, zelfs op het balkon is het even dringen. De temperatuur lijkt opgelopen tot 35 graden.


Rond 21.30 komen de vier leden via de achterdeur naar binnen. Het is een divers geheel. Tom Hagerman lijkt zo weg te zijn gelopen van een recital met het metropoolorkest, zo netjes als hij eruit ziet. Zelfs zijn flesje Grolsch wordt met verve genuttigd. Zanger Nick Urata is voorzien van een fles wijn en verschijnt ook in pak, zijn uitstraling is echter wat onorthodoxer. De enige vrouw, Jeanie Schroder, is verantwoordelijk voor de twee grootste instrumenten, contrabas en tuba. Die passen dan ook weer prima bij haar personage. En als laatste is daar dan nog de timide stijve hark Shawn King, die achter het drumstel op de laatste rij plaatsneemt.


Het publiek wordt vervolgens getrakteerd op een muzikale reis rond de wereld. Mariachi, balkan, punk, bolero, rock, folkroots en tango worden naadloos gemixt met Slavische, Griekse en Roemeense invloeden. Het is een lust voor het oor en het oog. Er is altijd wat aparts aan een nummer. Een fragiele solo op viool, de vette diepe noten op de contrabas, een drummer met een trompet, een tuba verlicht met kerstlichtjes, de feestelijke klanken uit het accordeon en Urata die zijn vingers laat vibreren bij de antenne van de theremin. Het oeuvre is een gebalanceerde mengeling van teder en intens. Niet alleen materiaal van het onlangs in Nederland uitgebrachte How It Ends wordt ten gehore gebracht, maar ook ouder en nieuwer materiaal komt aan bod. De uptempo nummers zoals 'Such A Lovely Thing' en 'The Enemy Guns' krijgen de meeste bijval. Maar het is anderhalf uur lang een feestje op het podium, het lijkt wel een Roemeens dorpsfeest. De temperatuur loopt helaas op tot wel veertig graden in de zaal en houdt het publiek wat tammer dan verwacht. Maar DeVotchKa verzorgt wel een topavond en deze band hoort volgend jaar in de Lima op Lowlands te staan. Hell, ze kunnen de Grolsch ook wel hebben!




Locatie Bitterzoet Datum: 25 augustus 2007 Waardering: