Boek: Thom Arisman - Mr. Single

Vorig jaar nog verscheen Thom.Single.Man, het debuut van Thom Arisman, journalist met een geheime identiteit. Zelfs google kan geen mooi plaatje vinden van deze Flair-columnist. Geheimzinnigheid staat altijd garant voor aandacht. Binnenkort gaat Arisman zijn identiteit prijs geven door middel van een prijsvraag op zijn website. Dat gaat gepaard met lekker veel gedoe, waardoor ook het opgeven van die geheimzinnigheid aandacht oplevert. Een goede publiciteitsstunt. Arisman is na deze twee bundelingen van columns bezig met het schrijven van zijn debuutroman. Zal hij als doodnormale auteur met een bekende kop ook succes oogsten? Ik denk het wel.

Borsten
Arisman kan namelijk lekker schrijven. Zijn columns zijn erg lekker leesvoer. Hij laat de lezer volledig binnen in zijn denkwereldje en dat is spannend. Hij gebruikt geen al te lastige woorden bij het beschrijven van zijn bestaan als single. En dat is fijn, want als ik moeilijke woorden wil lezen, pak ik wel de een of andere literaire Rus. Arisman schrijft over vrouwen, over zijn vrienden, die al dan niet single zijn, over nieuwe liefdes, over oude liefdes, over internetdating, over mailen met vrouwen. Hij schrijft ook over zijn stoelgang, zijn soms waardeloos saaie werk, over lange vliegreizen, saaie BN'ers, zijn borsten en zijn oma. Juist die columns waarin zijn oma op het toneel verschijnt zijn verrassend. De luchtige toon die hij in de andere columns voert, verdwijnt gedeeltelijk als Arisman het over zijn oma heeft. Dat is niet saai, dat is niet sentimenteel, maar dat is stoer. En als je je bloot geeft, moet je helemaal in je nakie en niet stiekem nog wat tere plekjes bedekken. Arisman schrijft heerlijk luchtig en humoristisch, maar toont hier ook zijn andere kant. Daarvoor gaat natuurlijk elke vrouwelijke lezer voor de bijl. Ik vraag me af hoeveel liefdesverklaringen hij per dag ontvangt. Het is een beetje jammer dat de bundel een neergaande lijn volgt in sfeer. De columns in het eerste deel van het boek lijken lichter van aard te zijn. Op deze manier is er een anti-climax gevoel, waardoor je het boek niet sluit met een lach op je gezicht.

Populair
Op de flitsende site www.thomarisman.nl kun je een date met deze illustere auteur winnen. Ook voor andere doelen is de site de moeite waard. Weblog, vraag-en-antwoord en een enorme lading fanmail is er te vinden. Arisman is niet alleen populair als columnist, hij raakt met zijn columns en uitspraken blijkbaar een gevoelige snaar bij zowel mannen als vrouwen. Ik kan het me helemaal voorstellen. Als ik een man was, wilde ik hem wel als beste vriend en ik zou niet eens zo flauw zijn om te doen alsof ik zijn buuv neukte. Als vrouw zijnde waardeer ik zijn gedachtegang, die hij zo open en bloot neertikt. Single mannen zijn niet eens zo heel erg anders dan single vrouwen. Dat is grappig, dat schept een band. Dat doet Arisman goed. Bijna vier sterren, echt waar. Dankzij zijn schrijfstijl zal ik reikhalzend uitzien naar zijn eerste roman. Wat zou er uit zijn brein ontspruiten?


Uitgever: Uitgeverij Sijthoff ISBN: 978 90 218 0074 5 Pagina's: 287
Waardering: