DVD: Final Destination Thrill-ogy

Liefhebbers van teenmovies en/of horrorfilms zullen waarschijnlijk wel bekend zijn met de Final Destination-reeks. De release van Final Destination 3 bleek een goede aanleiding voor de distributeur om alle films nogmaals in een gezamenlijke box uit te brengen: de Final Destination Thrill-ogy is het resultaat.


Magere Hein
De verhaallijnen van de drie films lijken aardig op elkaar. De hoofdrolspeler van iedere film krijgt een visioen van een ramp die zich gaat voltrekken. Hij of zij raakt in paniek en weet aan het komende doemscenario te ontsnappen. Een aantal andere mensen gaat met de protagonist mee. Enkele minuten later, als velen zich afvragen wat er met de hysterische hoofdpersoon aan de hand is, voltrekt de ramp zich. Het gevolg: een select groepje ontsnapt aan de dood. Of ze hier zo blij mee moeten zijn, is nog maar de vraag.


Magere Hein is namelijk 'not amused'. Zijn plan is in de war geschopt en hij zal alles op het spel zetten om de overgebleven levenden alsnog het hoekje om te helpen. Het is aan de overlevenden van respectievelijk de vliegramp (deel 1), de kettingbotsing (deel 2) en het achtbaanongeluk (jawel, deel 3) in het algemeen en de hoofdrolspeler in het bijzonder om te blijven leven: iets wat niet altijd even makkelijk blijkt te zijn...

De films stammen respectievelijk uit 2000, 2003 en 2006. De eerste film is als 'origineel' het meest verfrissend om naar te kijken, al zijn de andere films ook absoluut niet onaardig. Verwacht echter geen duimendik plot, een uitgebreid script of complexe karakters. Er spelen over het algemeen betrekkelijk onbekende acteurs mee, als je Sean William Scott (deel 1) en Ali Larter (deel 1 en 2) niet meerekent. De acteerprestaties zijn redelijk en bijna nergens onder de maat. Dit geldt zelfs voor de laatste twee films.


Subtiliteit
Een kenmerk van de Final Destination-reeks is de subtiliteit van de films. Of meer het gebrek eraan, eigenlijk. De meeste sterfscènes worden gedetailleerd met behulp van veel bloed en andere ranzigheden in beeld gebracht. Mensen met een zwakke maag zullen dus regelmatig even de andere kant op moeten kijken. Diegenen die de films gezien hebben, zullen zich de bus (deel 1), de airbag (deel 2) en het spijkerpistool (deel 3) nog wel herinneren.

De dvd's zijn verder aardig compleet en goed verzorgd. De films hebben allemaal de beschikking over Dolby Digital 5.1-geluid. De laatste twee films bevatten zelfs een DTS ES 6.1-geluidsspoor. Op iedere dvd zijn ook wel één of meerdere extra's te vinden. Denk hierbij aan korte specials, verwijderde scènes, interviews, commentaartracks en eenvoudige spelletjes.


Als je houdt van gedetailleerde 'in-your-face'-horror in combinatie met een aardig aantal onverwachte schrikmomenten, grijp dan je kans met de Final Destination Thrill-ogy. Alle films staan garant voor een lekker avondje griezelen zonder moeilijke karakters en verhaallijnen, al moet je mede hierom de dvd's misschien niet allemaal direct achter elkaar bekijken. Veel plotvariaties hoef je namelijk niet te verwachten. De adviesprijs van de box is net geen twintig euro, een mooie prijs voor de drie films samen.


Label: RCV Releasedatum: 27 juni 2007 Kijkwijzer:
Waardering films: Waardering extra's: