CD: Bleed the Dream - Killer Inside

De huidige bezetting van de Amerikaanse rockband Bleed the Dream is Dave Aguilera (gitaar), Keith Thompson (bassist, zang), Mark Holmes (zang) en Tom Breyfolge (drums). Dit is maar voor de helft de bezetting waarmee ze in 2003 de band startten. In 2005 werd bij drummer Scott Gottlieb leukemie geconstateerd. Hij overleed vlak voor de release van hun eerste cd Built by Blood. De eerste zanger van de band, Brandon Thomas, werd in 2006 vervangen door Holmes. In de vier jaar dat de band bestaat, is er dus al het nodige gebeurd. Gelukkig ook muzikale dingen. Zo is er, na twee EP's op het eigen label Maphia en hun debuut-cd Built by Blood bij Warcon Records, nu de tweede cd verschenen, Killer Inside. Warcon Records is een label dat door 'Warped Tour'-baas Kevin Lyman speciaal voor Bleed the Dream is gecreëerd.

Funfactor
Bleed the Dream heeft met Killer Inside vooral een album willen maken dat vermakelijk is. Ze hebben geprobeerd hun songs een tikje ingewikkelder te maken, waardoor ze interessanter zijn om naar te luisteren, maar ook moeilijker om te spelen. Die moeilijkheidsgraad klinkt niet echt door in de nummers en dat zal nou precies de bedoeling zijn geweest. De cd bevat dertien nummers, waarvan een aantal inderdaad een hoge funfactor bezitten. Het album begint met een minuut durend introotje, getiteld 'Voices', dat naadloos overgaat in de titelsong, 'A Killer Inside'. Dit is een sterk openingsnummer, lekker krachtig en met een toegankelijke melodielijn. Ook het volgende nummer 'You'll Have to Lie, to be Honest' gaat op die manier door, met een goede zanglijn. Het iets rustigere en bijna ballad-achtige 'Vampires' is door sterk aanwezige drums en gitaren nog steeds een echt rocknummer. De kalme zang wordt afgewisseld met mooie uithalen. 'Closer' is dan weer veel gejaagder en energieker. Tot nu toe gaat het goed met het album. Helaas volgt er dan een wat stuurloos 'Beaten & Blindfolded', dat niet lekker op gang komt. Ook 'Drowning is Painless' kan, op het refrein na, niet bekoren.

De sterke, heldere zang van Holmes is bepalend voor de kracht van de band, maar het is ook een minpunt. Door die enorme herkenbare stem hebben de nummers de neiging op elkaar te gaan lijken en dat kan een beetje gaan vervelen. De stevige gitaren en niet kinderachtige drumpartijen zorgen er voor dat die verveling bij de goede nummers tot het minimale beperkt blijft. 'This Parking Lot's a Murder Scene' is dan ook weer de moeite waard. Ook 'Tell Somebody Who Cares' past in dat straatje. 'Tongue Tied' is na een paar minder sterke nummers een leuke afsluiter, maar het is zeker niet het sterkste nummer, ook al eindigt het met een enorme uithaal van Holmes. Het album is de moeite waard, maar het krijgt drie sterren vanwege het handjevol zwakkere nummers.



Extra's
Het album bevat een multimediagedeelte, waarvoor men wel even de eigen 'Bodog Player' moet installeren en registreren. Daarna heb je toegang tot nieuws en een galerij. Zonder registratie is er alleen een videoclip te zien. De band heeft zijn succes voor een gedeelte te danken aan de 'Warped Tour', een uitgebreid festival waar enorm veel bands spelen. Bleed the Dream heeft al een aantal Warped Tours op hun naam staan en is ook in 2007 van de partij. Het festival is eind juni gestart en loopt nog tot eind augustus. De band is ook al bezig met het schrijven van songs voor hun volgende album.


Label: Warcon Records Releasedatum: 27 juli 2007 Waardering: