Boek: Marta Williams - Dieren leren verstaan

’Dierentolk’ Marta Williams schreef eerder het succesvolle boek Leren luisteren naar dieren met intuïtieve communicatie. Deze opvolger, Dieren leren verstaan, intuïtieve communicatie met dieren en de natuur is een aanvulling, maar kan prima los van het eerste boek worden gelezen. Op de cover staat een schattige blondine nootjes te voeren aan een nog veel leuker eekhoorntje. Dit vredige tafereeltje overtuigt me nog niet van het bestaan van Marta's communicatie met dieren. De achterflap vertelt dat dit boek voor iedereen is die dieren heeft of met dieren werkt. Ik voel me aangesproken, dus lees...

Verdwaalde dieren & theoriëen
Marta's methode draait vooral om het terugvinden van zoekgeraakte huisdieren. Wanhopige huisdiereigenaren bellen haar en vertellen hoe hun dier er uit ziet. Dan hangen ze op, waarna Marta zich op het bewuste dier richt. Ze zal de omgeving zien waarin het dier zich bevindt, omdat het dier zo vriendelijk is die beelden door te sturen. De verdwaalde ziel zal zelfs op verzoek vertellen welke route hij heeft genomen om hier te komen. Het boek staat vol met dit soort korte anekdotes. Helaas is de één nog ongeloofwaardiger dan de ander. Hoeveel katten zouden er zijn met een soortgelijk uiterlijk in een bepaald gebied? De vermeldingen van deze gebeurtenissen worden erg gekleurd beschreven, waardoor je ook gaat twijfelen aan andere informatie in het boek. Daarnaast haalt Marta er veel wetenschappelijke studies, collega's, andere goeroes en literatuur bij. Ze vermeldt haar bronnen heel netjes, maar brengt geen enkele theorie volledig genoeg in beeld om te kunnen overtuigen. Het klinkt alsof ze alleen elementen uit teksten en theorieën haalt om haar stelling te onderstrepen.

Slaven & alcoholisten
Na hier en daar wat oefeningen volgen meer anekdotes. Zo wordt er verteld over Blue, een racepaard dat nog steeds verbolgen is over het feit dat hij een tatoeage in zijn lip heeft staan en er een slaaf van hem is gemaakt. En Homer de kat was zo vriendelijk de gifstoffen van zijn alcoholistische baasje over te nemen, zodat zij na twintig jaar zwaar alcoholgebruik nog zo gezond als een vis was. Homer daarentegen stierf veel te jong aan nier- en leverfalen. Er is niets mis mee om af en toe stil te blijven staan bij dieren en natuur. De meeste mensen kletsen non-stop tegen hun huisdieren (of vloeken, tieren en schelden tegen ze). De communicatiesoort die in dit boek beschreven staat, gaat verder dan dat en gaat zelfs verder dan het openstaan voor communicatie met dieren in hun eigen taal (lichaamshouding, geluiden, etc). Er wordt helaas niets overtuigend genoeg gebracht. De vele anekdotes zijn zo overdreven positief en hemels en bevatten zulke vermenselijkte emoties dat het boek als volstrekte fictie overkomt. De structuur in het boek is ook ver te zoeken. Er wordt van de hak op de tak gesprongen (zelfs reïncarnatie krijgt een hoofdstukje), waardoor er niet echt een rode draad te herkennen is. Voor mensen die zich graag iets laten wijs maken, is dit een aanrader!


Uitgever: Uitgeverij Boekerij ISBN: 978 90 225 4782 3 Pagina's: 151
Waardering: