CD: Garbage - Absolute Garbage SE

Groen Links en Greenpeace zijn er natuurlijk hartstikke gelukkig mee en je kon er natuurlijk op wachten: Garbage recycled, oftewel een 'greatest hits' van de succesvolle rockband Garbage. De titel bevat geen recycling, de cover geen KOMO-zakken of GFT-bakken, maar gewoon een donkere hemel met Absolute Garbage gecentreerd in rode letters eroverheen. Niet moeilijk doen dus.


Shirley Manson en instrumentalisten stonden sinds 2005 op stand-by. Niet uiteen, nee stand-by, sabbatical, rust, bezinning, solowerk, hoe je het ook noemen wil. Maar vanaf begin dit jaar is het kwartet weer bijeen en werd er gewerkt aan nieuw materiaal. Werken is misschien een groot woord, want er staat maar liefst ťťn nieuwe track op de verzamelaar ('Tell Me Where It Hurts'). Een track die past binnen het geluid van het vroegere Garbage maar wel wat aan hitpotentie en volume mist.
Absolute Garbage is gelukkig niet zomaar een uitgave waarin de singles opgelepeld worden en daarmee is de kous af. Uiteraard komen wel alle hits terug op deze plaat ('Vow', 'Queer', 'Only Happy When It Rains', 'Milk', 'Push It' en 'I Think I'm Paranoid' om er een paar te noemen). Het bijzondere van deze 'Best of' is echter de bonusdisc.


Het extraatje bestaat uit dertien 'Garbage Mixes' die het geheel extra allure geven. De al eerder uitgebrachte 'Massive Attack'-versie van 'Milk' blijft een van de meest heerlijke bewerkingen. 'UNKLE' levert ook een relaxte mix af met Bond-theme 'The World Is Not Enough'. Maar ook de upbeat mash-ups van 'Timo Maas', 'Felix Da Housecat' en 'Roger Sanchez' zijn bijzonder noemenswaardig. De chilled-out versie van 'You Look So Fine' van de 'Fun Lovin' Criminals' geeft je daarentegen weer kippenvel alsof het tien graden vriest en de diepe bass in 'Push It' resoneert in je hersenpan. Gemengd afval dus. Als geheel is deze recycle-actie zeer geslaagd.

Tracklist


Label A&E Records Datum: 23 juli 2007 Waardering: