CD: Reel Big Fish - Monkeys For Nothing And The Chimps For F

Zou iemand nog weten wie de Dire Straits waren? Mark Knopfler met haarband. Uit de beginjaren van MTV: elk half uur dezelfde clip: de gitaarspelende haarband met 'Get your money for nothing, and your chicks for free'. Zal Reel Big Fish net zo'n indruk maken met Monkeys For Nothing And The Chimps For Free?



Reel Big Fish, het ska-punk-pret ensemble uit Zuid Californie, schudt songs uit haar mouw zoals Hans Kazan kaarten. Niet zo gek lang geleden een live-drie-dubbelaar, nu een album wat oorspronkelijk als b-sides en andere rariteiten bedoeld was. Heel wat nummers zijn oorspronkelijk buiten de boot gevallen bij eerdere albums, maar nooit gepubliceerd, dus officieel geen b-side. Ze zijn bovendien opnieuw ingespeeld, en gecombineerd met toch een paar nieuwe nummers.

Het openingsnummer heet Party down, en dat geeft precies de essentie van Reel Big Fish weer. Ze zullen de wikipedia niet halen als meest vernieuwende of inspirerende band, maar er komt simpelweg geen verkeerde noot van hun vingers, lippen en/of stembanden. Geen pretentie, maar feel-good skapunk.

Probeer de voetjes maar eens stil te houden bij Way back. Als dat lukt, gaat het bovenlichaam op de slaggitaar heen en weer. De teksten gaan nergens over, althans zijn ze zo dun als vloeitjes waar de joints van gedraaid worden. Maar daar gaat het niet om: het gaat om lol, blazers die hun longen eruit blazen, en tweede stemmen die net te nadrukkelijk aanwezig zijn. Hoofdstuk 3 van het ska-punk handboek. Dat hoofdstuk heeft Reel Big Fish goed bestudeerd, blijkens dit album.

Qua waar voor geld haalt Monkeys For Nothing And The Chimps For Free het wellicht niet bij Our Live Album Is Better Than Your Live Album, maar dit studio-album is rete-strak ingespeeld, en een stuk minder mallotig. Verder wordt slechts éénmaal gerefereerd aan hoe het is om in een band te spelen, en wordt er minder geklaagd en gezeurd, alsdus Reel Big Fish zelf.

Gewoon meer lol per groef dan voorheen, is de conclusie.


Label Rock Ridge Music/Rykodisc Datum: 27 juli 2007 Waardering: