DVD: Sixty Six

Het gevoel dat je hebt op het moment dat jouw nationale voetbalteam de finale speelt van hťt toernooi der toernooien, het wereldkampioenschap voetbal, is mysterieus. Er breekt een soort nationale koorts uit, waarbij bijna iedereen zich mee laat slepen in de voetbalgekte. In Nederland zal het wel weer een flinke tijd duren voordat we dat gevoel weer eens kunnen ervaren, zeker onder de huidige bondscoach. In Engeland zijn ze zelfs al langer niet meer actief geweest in de finale van het toernooi, maar de laatste keer dŠt ze de finale speelden, wonnen ze wel. Het was in de zomer van 1966, de zomer dat Bernie zijn bar mitswa zou ondergaan.

Het gaat bar mis, ja
Bernie is de jongste zoon uit een joods middenstandgezinnetje in het noorden van London. Zijn vader heeft samen met zijn oom een groentewinkeltje in een drukke straat, maar de zaak staat op het punt om failliet te gaan. Voor Bernie gooit dat flink roet in het eten, want hij was juist bezig om zorgvuldig zijn bir mitswa te plannen. Het moest een groot feest worden om de nietigheid van zijn bestaan te compenseren. Bernie is namelijk een beetje timide, is niet echt populair op school en zelfs zijn ouders vergeten hem wel eens. Het feest moet er voor zorgen dat niemand om Bernie heen kan, maar het lage budget biedt niet echt veel mogelijkheden. Als het Engelse voetbalteam dan ook nog eens buitengewoon goed presteert op het wereldkampioenschap, zijn voor Bernie de rapen gaar. Als Engeland de finale haalt zal iedereen de wedstrijd willen zien en wordt zijn feest een flop. Bernie staat op het punt een man te worden, maar het ziet ernaar uit dat niemand het zal meemaken, behalve zijn suffe ouders.Ouderwets, the good way
Sixty Six is niet echt makkelijk in een bepaald genre te plaatsen. De film bevat veel verschillende elementen, zoals humor, nostalgie, drama en zelfs sport. Maar niet ťťn van deze drukt echt een stempel op de film. Allereerst moet er gezegd worden dat Sixty Six op knappe wijze het gevoel van de jaren zestig weet over te brengen op de kijker. Dit gebeurt niet alleen door het gebruik van kleur en attributen, maar ook door de maatschappelijke veranderingen die duidelijk zichtbaar zijn in de film. Hoewel er in het eerste kwartier weinig vaart gemaakt wordt met de introductie van de karakters, weet de film daarna zeker te imponeren. Zowel qua humor als drama is Sixty Six vrij sterk, ook door de sterke cast. Bernie (Gregg Sulkin) speelt op uitstekende wijze het timide jongetje, terwijl ook Eddie Marsan als vader een indrukwekkende rol neerzet.Jammer genoeg bevat de dvd geen extra materiaal. In de geest van de film was het best leuk geweest als er wat authentieke sfeerbeelden uit '66 waren toegevoegd. Helaas, we moeten het zonder stellen, maar ook als kale release is Sixty Six best te pruimen. Het is echt zo'n film die de VPRO op een zondagochtend uit zou kunnen zenden, zeker vanwege de mooie boodschap die de film aan de kijker meegeeft.


Label: Universal Releasedatum: 2 mei 2007 Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: Geen.