DVD: Dit was het nieuws - Gevaarlijk Grappig

"Weet je nog hoe Thomas Acda in de huid van Harm Edens kroop, hoe de ontroerende broederliefde tussen de broertjes Bolland tot grote hoogte steeg en hoe Theo Hiddema zich de mond niet liet snoeren?" Dat is de vraag die gesteld wordt op de achterzijde van de dvd 'Dit was het nieuws - gevaarlijk grappig'. Waarschijnlijk zul je hem ontkennend moeten beantwoorden. Maar in hoeverre is de actualiteitswaarde van belang voor de dvd van dit komische programma, gebaseerd op het Britse 'Have I got News for You'?


Overeind
Dat belang blijkt mee te vallen. De tv-hit (nota bene uitgezonden door de Tros, een omroep die nu niet bepaald bekend staat om haar intelligente, fijnzinnige humor) blijft ook op dvd overeind. Er wordt losjes met de actualiteit omgesprongen, en vaak herinner je je als kijker nog wel de nieuwsfeitjes van een jaartje of wat terug. Het is immers niet zo dat je dagelijks drie kranten moest lezen om het soms wel erg slappe geouwehoer van Raoul Heertje of Jan-Jaap van der Wal te kunnen volgen. En de grappen van het grappenmakersteam die Harm Edens (foto) van de autocue voorleest staan ook genoeg op zichzelf om als kijker flink te grijnzen. Het is dan ook niet de eerste dvd-uitgave van het programma, dat wekelijks ruim anderhalf miljoen kijkers trok, en een waarderingscijfer van 7.8 scoorde.


Lege zetel
De gasten die zich naast Jan-Jaap van der Wal en Raoul Heertje genesteld hebben zijn praktisch allemaal afkomstig uit de categorie 'iets minder bekende Nederlanders', de wat publiciteitsgeilere politici als Femke Halsema, Agnes Kant en Laetitia Griffith daargelaten. Aardig is de uitzending met Cor Bakker, en de lege zetel naast Heertje waar eigenlijk Geert Wilders had moeten zitten. Verder blijken Harmen Siezen en Theo Hiddema over meer humor te beschikken dan een type als Andrew Makkinga.

Maffe Harm
Naast de compilatie van 'het allerbeste van de allerlaatste opnames', waar oud-pannellid Thomas Acda nog enkele keren Harm Edens vervangt, staan er ook een hoop extra's op de drieëneenhalf uur durende dvd. Zoals de complete aflevering met Marc-Marie Huijbregts en Catherine Keijl, de gestoorde fragmenten rondom 'maffe Harm' en de foutste grappen die zó fout waren, dat je ze als kijker niet mocht zien. In de lijn van die meligheid staan ook fragmenten die "ook op deze dvd weer niet te zien zijn", waaronder de geboorte van Jan-Jaap van der Wal, en de voorbereiding van Raoul Heertje. Kortom: "gevaarlijk grappig", voor de echte liefhebber van het genre. Messcherp als de Britse versie is het nergens; er hadden meer grappen in gemogen, en minder geouwehoer. Maar wanneer je moeite hebt om de beste grappen van 'Dit was het nieuws' te onthouden weet je wat je te doen staat. Kopen.


Label: JG Entertainment Releasedatum: 14 mei 2007 Kijkwijzer:
Waardering dvd: - Waardering extra's: