Film: Transformers


De Transformers zijn voor velen een aangename jeugdherinnering. Ze waren in de jaren tachtig erg populair als tekenfilms, action figures en comic books. Er waren dan ook voornamelijk twee soorten reacties te horen toen bekend werd dat Michael Bay een door Steven Spielberg geproduceerde Transformers-film ging regisseren. Aan de ene kant de mensen die meteen enthousiast waren en aan de andere kant de mensen die hun geliefde Transformertjes al verneukt zagen worden door de niet altijd even geliefde Bay. Nu is het dan eindelijk zo ver. Op 4 juli kunnen we ons eigen oordeel vellen over Transformers.


Allspark
De Allspark is het belangrijkste voorwerp in het leven van de Transformers. Dit kubusvormige object bevat gigantische krachten, waarmee de Transformers het leven zijn gegeven. Helaas voor de vrede waren dat niet alleen de Autobots, maar ook de Decepticons. Onder leiding van Megatron starten de Decepticons een oorlog met als inzet het bezit van de Allspark om het universum te domineren. Alles escaleert; hun planeet Cybertron gaat ten onder en de Allspark verdwijnt om heel wat jaren later op aarde terecht te komen. Dit jaar komen de Transformers dit te weten en de toekomst van de Aarde lijkt dus alles behalve zeker.

Sam Witwicky (Shia LaBeouf, Disturbia) is zonder het te weten de spil in de zoektocht naar de exacte locatie van de Allspark. Hij is in het bezit van de bril van een ver familielid die toevallig de locatie van de Allspark ontdekte. De exacte locatie van de Allspark staat gegraveerd in één van de glazen. Als hij de bril probeert te veilen op eBay komen de Autobots en de Decepticons hem op het spoor. Bumblebee, één van de Autobots, is als eerste ter plekke en zorgt ervoor dat Sam hem uitkiest als de auto die Sam van zijn vader krijgt. Bumblebee moet Sam beschermen en dat is nodig ook, want de rest van de Autobots zijn nog onderweg naar de Aarde. De felle strijd om de Allspark barst los. Sam en zijn 'soon to be' vriendinnetje Mikaela (Megan Fox, Confessions of a Teenage Drama Queen) zitten er middenin en zullen moeten vechten tot het bittere eind.


Subtiliteit ver te zoeken
Transformers is een onontkenbare Michael Bay-film. Dat kan over het algemeen negatief of positief zijn, maar in dit geval is het toch vooral positief. Verwacht absoluut niet veel subtiliteit wat betreft de actie, humor en verhaallijn; dat is zoals jullie wel weten niet aan Bay besteed. De kennismaking met Sam in het eerste deel van de film speelt zich af als een soort van tienerkomedie. Sam is vooral bezig met te bedenken hoe hij Mikaela kan versieren en Bumblebee probeert hem als een ware Herbie te "helpen". In het overige deel van de film leggen ze het er niet zo duimendik meer boven op, maar de komische invloeden blijven aanwezig. Zo speelt bijvoorbeeld John Torturro een vrij aparte agent van de geheime overheidsdienst Sector 7.


Complexe ontwerpen
Maar genoeg over de minder belangrijke zaken. Het draait natuurlijk allemaal om de actie, de effects en de weergave van de Transformers. Meest in het oog springende Transformers zijn Bumblebee, Optimus Prime, Megatron en de in de trailer overaanwezige Scorponok. Die laatste is ook meteen de Transformer die er het meest veranderd uit ziet. Hij beweegt zich nauwelijks als een mechanisch organisme. Bumblebee heeft al vaker transformaties ondergaan in al die jaren en is nu te zien als een Chevrolet Camaro. Prime is getransformeerd natuurlijk nog steeds de welbekende rood-blauwe truck. En voor Megatron hebben ze gekozen voor de meer bruikbare straaljager-transformatie. Voor alle Transformers geldt dat ze wel een beetje door de Bay-transformatie zijn gegaan. De ontwerpen zijn een stuk drukker en complexer dan we gewend zijn en ze glimmen aan alle kanten.


Typisch Bay
Een groot deel van de 143 minuten die de film duurt wordt gebruikt voor een overdosis chaotische actie, waar alles in de omgeving lijkt te ontploffen of het nu geraakt wordt of niet. De robots vliegen door gebouwen heen, skaten over de weg en transformeren letterlijk de halve film lang. Het ziet er allemaal erg spectaculair en mooi gemaakt uit. De fans van actie zullen dus zeker niet teleurgesteld zijn. Toch wil ik daar nog wel een opmerking over maken. Sommigen zullen het wel gezeik vinden, maar soms zit de camera zo dichtbij de actie dat je werkelijk waar geen flauw idee hebt wat er nou precies gebeurt.

Al met al is dit tot nu toe de beste Bay-film van deze eeuw en een zeer vermakelijke herbeleving van de 'good old' Transformers.


Label: Universal Pictures Releasedatum: 4 juli 2007
Kijkwijzer: Waardering: