Boek: Kim Stanley Robinson - De Nieuwe IJstijd

De Nieuwe IJstijd is het tweede deel in de Capital Code-reeks, een serie 'ecothrillers' van de hand van Kim Stanley Robinson, een vele malen bekroonde sf-auteur. In het Engels worden de inmiddels drie boeken (Forty signs of rain, Fifty degrees below en Sixty days and counting) veel meer als serie gepresenteerd dan in het Nederlands. In het Nederlandse boek wordt niet gerept over een trilogie. Het zijn in principe prima op zichzelf staande thrillers, maar er is toch duidelijk een rode lijn te vinden die de boeken met elkaar verbindt. Bovendien zijn de hoofdpersonen grotendeels dezelfde. Wellicht willen ze het succes van de boeken niet van elkaar af laten hangen, maar ik weet niet of ze daar zo'n goede beslissing mee hebben genomen.

IJsje
In het eerste deel van de trilogie, Het Broeikaseffect, is er nog sprake van opwarming van de aarde. In dit tweede boek loopt de aarde eerder het gevaar om, zoals de titel al zegt, een nieuwe ijstijd in te gaan. Als gevolg van smeltende poolkappen en een stilgelegde golfstroom als gevolg van een teveel aan zoet water, raakt de klimaatbeheersing van de wereld over zijn toeren. De stad (Washington D.C.) is herstellende van overstromingen, die gebouwen, wegen en parken hebben vernietigd. De wetenschappers en politici die in het vorige boek hun kennis moesten gebruiken om opwarming tegen te gaan, moeten nu bedenken hoe ze gaan voorkomen dat de wereld binnen drie jaar in een ijsje verandert.

Wetenschap & Politiek
Robinson is geen auteur die graag simpele detectives schrijft. De Nieuwe IJstijd is een kolos van een roman en niet eens alleen qua pagina's. Het is een enorm intensief verhaal, waarin diverse verhaallijnen elkaar doorkruisen. De auteur gaat erg diep in op wetenschappelijke processen en denkwijzen, waardoor de flow van het verhaal traag is. Naast het wetenschappelijke is ook het politieke een pilaar in deze roman. Elk wetenschappelijk onderzoekje moet in de politiek worden goedgekeurd en aan elke beslissing hangt een politiek gevolg. Erg ingewikkeld en bureaucratisch. Dat hij één van de hoofdpersonen in het begin volledig doorlicht, is een interessanter gedeelte. Frank (een wetenschapper) volgen we op de voet tijdens zijn beslissing om deels in zijn auto en deels in het verwoeste park te gaan wonen. 'The plot thickens' zouden we zeggen als blijkt dat Frank in de gaten wordt gehouden door een geheime dienst. Dit is ook wat het boek kenmerkt. De persoonlijke stukken zijn veel boeiender dan de technische gedeelten. Daar komt bij dat Robinson een erg overwogen en uitvoerige manier van schrijven heeft. Dat klinkt bijna negatief, maar dat is het niet. Het is een genot om de zorgvuldig gekozen woorden van Robinson te lezen, maar het verhaal vlot gewoon niet zo. Het blijft boeiend en het leest absoluut niet zwaar, maar op een gegeven moment wil je als lezer toch wel graag dat er ook iets gebeurt met het hoofdplot. Dat maakt De Nieuwe IJstijd wellicht een geschikt boek voor de liefhebber van dit nieuwe genre van ecothrillers, maar de fan van een spannende thriller zal ergens anders moeten zoeken naar vermaak.


Uitgever: A.W. Bruna ISBN: 978 90 229 9272 2 Pagina's: 510
Waardering: