CD: Sometree - Bending the Willow

Bending the Willow is inmiddels het vierde album van de Duitse band Sometree, bestaande uit Alex, Bernd, Bjoern en Sebastian. Het heeft vier jaar geduurd na hun vorige release, Moleskine in 2003, voor ze in staat waren dit album te produceren. Dit kwam onder andere door een uitgebreide tour van zo'n 300 shows door heel Europa. De laatste twee jaar zijn ze uit de publieke scène verdwenen om te werken aan deze nieuwe plaat.

Rondreis
Zo hebben ze Denemarken aangedaan om de basis van Bending the Willow vast te leggen. In Hamburg deden ze een sessie met Tobias Levin (voormalig gitarist van Blumfeld en producer van o.a. Kante en Tocotronic). Tijdens deze periode speelden ze ook in een aantal clubs om hun nieuwe nummers uit te proberen. Thuis in Berlijn is de laatste hand gelegd aan het album. Eind 2005 ontmoetten de vier leden van Sometree Gordon Raphael (The Strokes), die de plaat heeft afgemixt. En dan is er het album, negen nummers en ik ben van geen ervan onder de indruk.

Yorke & Bellamy
Bij de eerste draaibeurt komt het album wat vlak en saai over. Om de plaat toch een goede kans te geven heb ik hem eindeloos gedraaid, maar nog steeds is het vlak en saai. Bepaalde nummers gaan wel in je hoofd zitten, maar dat doen reclametunes ook. De meeste nummers zijn prima luistermateriaal, maar ze blijven op de achtergrond. Geen van de nummers is sterk en opvallend genoeg om op de voorgrond te treden. Sometree klinkt als Muse en Radiohead, maar dan met een zangstem die niet zo opvalt als die van Thom Yorke en Matt Bellamy. ‘Hands and Arrows’ is een aangenaam uitschietertje, maar ook dat nummer kan de plaat niet van middelmatigheid redden. De nummers lijken ook nog eens erg op elkaar. Dit wordt versterkt door de monotone zang. Wat mij betreft geen aanrader, maar ik kan niet zeggen dat het erg slecht is. Het is gewoon een beetje kleurloos.


Label: Pias Records Releasedatum: 29 mei 2005
Waardering: