DVD: Travel Destinations - India en Australie

Voor de wereldreizigers in Nederland zijn er eigenlijk maar weinig interessante reisprogramma's op TV. 'RTL Travel' doet een duit in het zakje op de Nederlandse kanalen en af en toe kom je nog een juweeltje als 'Sporen uit het Oosten' tegen. Verder ben je afhankelijk van sporadische stuiptrekkingen op de binnen- en buitenlandse kanalen. In het verleden kwam je regelmatig Lonely Planet, Globe Trekker of Pilot Guides (allen uit dezelfde programmareeks maar onder een verschillende noemer) tegen op Discovery Channel. In Noord-Amerika 'bestaat' deze serie nog steeds en is er zelfs een reiskanaal waar de uitzendingen eindeloos herhaald worden. Hier kom ik ze nog maar zelden tegen op de televisie, maar ze zijn nu ook op dvd verkrijgbaar.




De vraag is natuurlijk of deze dvd's een toevoeging zijn op de informatie die de reiziger tegenwoordig naast de TV ook op het internet kan vinden. De dvd's van Australië en India zijn gebruikt voor deze review.
Het programma Pilot Guides of Globe Trekker begon als een van de eerste in 1994 met het bespreken van 'backpackreizen'. Ian Ritchie was destijds de vaandeldrager van de show. Later kwamen er meer reizigers bij die als 'host' dienden en landen aan de kijker toonden. Deze beide dvd's zijn logisch ingedeeld in vier verschillende regio's aangezien de landen nogal groot zijn.

Houthakkershempjes
De gebieden en steden die aangedaan worden kan je voor Australië hier en voor India hier terugvinden. De afleveringen laten een vluchtig beeld zien van de reisdoelen, maar bespreken lang niet alles. Dat is ook lang niet altijd mogelijk bij de insteek die het programma gebruikt, maar het laat je wel met een boel vragen zitten. In Sydney bijvoorbeeld wordt het Opera House niet eens genoemd. Wel hoor je er weer dat Kings Cross de meeste hostels bevat. Handig, maar de afleveringen zouden voor deze dvd's eigenlijk aangevuld moeten worden met meer informatie. Hier komen we dan ook meteen bij het grootste manco van deze dvd's. Het zijn de originele afleveringen die vanaf 1994 zijn uitgezonden. Delen van de Australië schijf dateren uit 1995 en op de dvd van India is het al niet veel beter gesteld (volop foute bloesjes, spijkerbroeken en houthakkershemden uit de jaren negentig). Tips die gegeven worden over welke hostels goed zijn en hoe duur, hoeveel een dagkaart in de tram kost en waar een busstation ligt, zijn hopeloos verouderd. Natuurlijk staan er ook nog wat bruikbare tips of activiteiten op, maar de dvd's zijn eigenlijk alleen handig als toetje of een voorproefje van een vakantie. Je loopt hierbij wel het risico dat je veel informatie niet krijgt te zien omdat er in sneltreinvaart door een gebied gereisd wordt. Als je je serieus wil verdiepen in je reisbestemming speur dan het internet af of koop gedetailleerde dvd's of boeken over een cultuur of landschap. Daar heb je wat betreft informatieverschaffing meer aan dan deze dvd's. Het neemt echter niet weg dat er leuke en mooie beelden op de dvd's staan, maar het mist zijn doel en de prijs zal te hoog liggen om te kunnen behagen als infotainment.


Label: Escapi Releasedatum: 2007
Waardering film: