Boek: Joran van der Sloot - De zaak Natalee Holloway

Deze maand is het alweer twee jaar geleden dat de 18-jarige Amerikaanse Natalee Holloway verdween op Aruba. Zij maakte er een reis met medestudenten, ter ere van haar afstuderen. Nog even feesten voor de vervolgstudie zou kunnen beginnen, na een periode van hard studeren voor de examens. Echter, aan die vervolgstudie is zij tot op de dag van vandaag nog niet begonnen. Er is nog altijd geen spoor van Natalee en er zijn nog steeds legio scenario's over wat er met haar is gebeurd. Eén daarvan is dat zij is verkracht en vermoord door Joran van der Sloot - in 2005 een 17-jarige Nederlandse jongen die al nagenoeg zijn hele leven op Aruba woont. Dit boek beschrijft zijn verhaal; het is opgetekend door Zvezdana Vukojevic (Amsterdam, 1978).

Aruba
Het boek speelt zich vooral af op Aruba, met een enkele uitwijk naar Nederland en Amerika. Aan de hand van Jorans woorden en zijn visie op de zaak rond de verdwijning neemt het boek je mee door wat er 'zou kunnen zijn gebeurd'. Is Joran inderdaad schuldig? Of moeten we het meer zoeken in de hoek van zijn vrienden Deepak en Satish Kalpoe? De hoofdlijn in het boek is dat Joran vasthoudt aan de enige fout die hij 'zegt' begaan te hebben: het alleen achterlaten van Natalee op het strand, nadat hij heeft aangeboden haar naar haar hotel terug te brengen en waar zij niets van wil weten. Om deze visie wordt het hele verhaal heen gebouwd.

Verhaalstijl
Joran van der Sloot - een naam die inmiddels bij bijna alle Nederlanders wel bekend is - wil met dit boek zijn kant van het verhaal vertellen. Hij doet dit aan de hand van processen-verbaal, interviews, dagboekfragmenten, politieverhoren en al wat er in de afgelopen twee jaar aan technieken is gebruikt om de waarheid boven tafel te krijgen. De waarheid laat echter tot heden nog altijd op zich wachten. Bij het schrijven van het boek heeft hij hulp gehad van Zvezdana Vukojevic. Zij nam het daadwerkelijke schrijfwerk voor haar rekening, met als basis al het materiaal dat Joran ter beschikking stelde. Het heeft geresulteerd in een boek met een aparte verhaalstijl. Het is afwisselend opgebouwd uit quotes en originele fragmenten enerzijds en een verhalende stijl anderzijds. Dit maakt dat het soms wat kinderlijk overkomt. Vooral de dagboekfragmenten dragen hiertoe bij.

Eenzijdig
In de zaak 'Holloway' zijn al veel andere boeken en artikelen verschenen, dit is er één van vele; geschreven door de hoofdverdachte in de zaak. Het is daarmee wel een eenzijdig verhaal, want er is geen sprake van hoor-wederhoor en je krijgt dan ook geen duidelijk beeld. Je vraagt je in het boek steeds maar af: 'Spreekt hij wel de waarheid?' Het is te begrijpen wat Joran met het boek wil bereiken, zichzelf namelijk vrijpleiten van alle beschuldigingen. Echter, dit boek maakt niet dat hem dat lukt, hoofdzakelijk door de eerder genoemde eenzijdigheid ervan. Het is en blijft het verhaal van hem tegenover dat van vele anderen. Wie spreekt de waarheid? Zal Natalee Holloway ooit gevonden worden? Alleen de tijd zal het leren en pas dan... dan weten we wat er is gebeurd en of dit boek de waarheid bevat. Door deze eenzijdigheid van zaakvoorstelling komt het boek op niet meer dan drie sterren uit. Wie weet wordt het ooit opgetrokken naar vijf sterren als blijkt dat het boek de waarheid, de hele waarheid en niets dan de waarheid bevat.


Uitgever: Uitgeverij Sijthoff ISBN: 9789021800141 Pagina's: 351 Waardering: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!