Boek: Garry Kasparov - Waarom het leven op schaken lijkt

Garry Kasparov - Waarom het leven op schaken lijktGarry Kasparov is natuurlijk bekend als de grootmeester in het schaken die de titel overnam van de andere Russiche grootmeester, Karpov. Het schaakspel zelf is al eeuwen bekend en wordt dan ook door veel mensen beoefend. Garry Kasparov dankt zijn bekendheid dus aan dat spel, maar is tegenwoordig niet meer actief als schaker. Op 11 maart 2005 kondigde hij aan te stoppen met het schaken. Zijn volgende zet zou zijn dat hij zich ging richten op de politiek en het schrijven. Op 14 april 2007 werd hij gearresteerd bij een demonstratie tegen de huidige president van Rusland, Poetin. Ook schreef hij het management-boek Waarom het leven op schaken lijkt

Een boek als speelbord
In het voorwoord geeft Garry Kasparov aan dat hij vanaf het begin de vraag kreeg wat het geheim van zijn succes was. Verder dan een antwoord in de trant van op tijd naar bed gaan of zijn groenten opeten kwam hij toen nog niet. In dit boek echter beschrijft hij de basis van zijn succes in drie evenwichtige delen. Per deel zijn er weer meerdere hoofdstukken die dieper ingaan op de thema's. Bij het beschrijven van de keuze en mogelijkheden baseert Garry zich weer op het schaken en geeft dan een voorbeeld uit de praktijk. Deze parallellen beschrijft hij daarbij zeer duidelijk en die geven daardoor veel ondersteuning aan zijn visie.

Garry Kasparov
Garry Kasparov tijdens de presentatie van zijn boek in Keulen


Eindspel
Hoewel het boek vertaald is, is het zeer goed te lezen. Zo zijn er veel referenties aan andere literatuur die vaak als voetnoot worden geplaatst. Wat zeer duidelijk wordt met dit boek is dat Garry, ondanks dat hij gestopt is met schaken, nog steeds alles daarmee vergelijkt. Dit is echter niet vervelend, mede door het enthousiasme dat hij heeft weten te vangen in dit werk. Toch is het een pré interesse in en enige kennis te hebben van het schaakspel, al is het alleen maar om te voorkomen dat je zijn metaforen niet zou begrijpen. Mocht je het echter toch missen, dan is het misschien slim om eerst de woordenlijst achter in het boek te lezen. Het is echter geen 'lichte' literatuur, en zoals zoveel managementboeken moet je er wel de juiste feeling voor hebben. Na afloop weet je in ieder geval meer over hoe Garry Kasparov beslissingen heeft genomen en welke voordelen je voor jezelf kunt gebruiken.


Uitgever: Uitgeverij A.W. Bruna ISBN: 9789022991572 Pagina's: 320
Waardering: