CD: Bill Callahan - Woke on a Whaleheart

Voormalig Smog-frontman Bill Callahan komt met de solo-cd Woke on a Whaleheart. Daar Bill Callahan de kern van Smog was, neemt hij een heleboel van zijn geluid mee naar dit album, de eerste publicatie onder zijn eigen naam. Zijn stem is zo karakteristiek dat hij ook maar amper met een nieuw geluid zou kunnen komen. Na een dozijn Smog-albums (waarvan de laatste, A river ain't to much to love, volgens eigen zeggen al heel goed zijn solodebuut had kunnen zijn), vindt Callahan dat hij het verdiend heeft zijn eigen naam te gebruiken.

Experimenteel
Callahan is een experimentele muzikant, die zich niet laat leiden door muziektheorie of bestaande technieken. Hij bedenkt zijn muziek en laat het horen zoals hij vindt dat het gehoord moet worden. In dit album heeft hij de controle over het uiteindelijke product weggegeven. Hij gaf aan slechts te willen spelen, zingen en schrijven en zich niet bezig te willen houden met produceren en arrangeren. Callahan sprak zelfs zijn wens uit om een producer op zijn muziek los te laten, zodat er een album zou ontstaan met geweldige songs onder vreselijke productie. "It will prove the power of a great song", was zijn toelichting daarbij.

Samenraapsel
De bijna 40-jarige Callahan kreeg hulp van voormalig Royal Trux-gitarist en zanger Neil Hagerty, zangeres Deani Pugh-Flemmings, gitarist Pete Denton en violiste Elizabeth Warren. Maar zijn eigen zang staat centraal in elk nummer en niets leidt daarvan af. De eerste single wordt 'Diamond Dancer', een nummer dat tegen pop aan hangt. De cd is niet onder slechts één genre te vangen, maar bevat country ('The Wheel'), pop en diverse andere geluiden, waar geen etiketje op te plakken is. Hier en daar klinkt hij ineens als Leonard Cohen. Woke on a Whaleheart is een samenraapsel van Callahans unieke, eigen brouwsels. Vrij donkere, bijna depressieve songs worden afgewisseld met leuke temposongs. Bill Callahans muziek is niet erg toegankelijk en zal de massa zeker niet aanspreken, maar het is wel bijzonder en diep. Als je dan eens goed naar de teksten luistert of meeleest in het cd-boekje, word je ook nog eens flink aan het denken gezet.


Label: Drag City Releasedatum: 17 april 2007
Waardering: