CD: Corinne Bailey Rae - Deluxe Edition

28 Lentes jong is ze, ze heeft een stem die harten doet smelten en een gevoel voor soul waar je u tegen zegt. Met drie Grammy, drie BRIT award nominaties en nog een stel prijzen die ze wel in haar zak stak kan je wel stellen dat het Corinne Bailey Rae voor de wind gaat. Zeker als je beseft dat ze pas ťťn studioalbum heeft afgeleverd. In februari 2006 kwam dit album in de schappen te liggen en er zijn inmiddels meer dan 3 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan. Slim als de platenmaatschappijen zijn brengen ze in afwachting van een volgend studioalbum een jaar later wat goedmakertjes uit. In maart kwam er een cd en dvd Live in London & New York uit, en nog een maandje eerder een speciale editie van haar debuutalbum, "deluxe" zoals dat heet, met een extra schijfje in het harde plastic hoesje.Genotscentrum
Nou klinkt dit wat denigrerend voor deze uitgave, maar dat is wat het letterlijk is. Disc ťťn is exact hetzelfde als de uitgave van 2006, dus de extra toegevoegde cd moet deze editie "deluxe" maken. Deze bevat alle B-kantjes van haar uitgebrachte singles plus nog enkele covers en niet eerder uitgebrachte tracks. Het begint al goed, want er zijn weinig artiesten die Since I've Been Loving You van Led Zeppelin waardig en toch met geheel eigen stijl kunnen coveren. De piano brengt je na enkele tonen al in een staat van sereniteit. Raes stem ligt als een zijden deken over de fragiele klanken van de toetsen heen. Een tikje rauw soms en dan weer loepzuiver, van ingetogen gefluister naar een geplaatste stemverheffing. De flow van het nummer klopt tot in de puntjes en de contrabas zorgt voor extra diepgang en het gewenste jazzy effect. Ook Munich van de Editors maakt Corinne haar eigen. De ruggewervel is nog aanwezig maar met tempo en intonatie kun je veel veranderen en het toch nog prachtig laten klinken. De muzikale begeleiding is ook hier minimaal, maar zeer doeltreffend. Twee covers van ook niet de minste vrouwelijke artiesten (Aretha Franklin- Daydreaming en BjŲrk - Venus As A Boy) zijn van hetzelfde hoge kaliber.

Soul en jazz wisselen elkaar perfect af op de cd. De nooit eerder uitgebrachte tracks, No Love Child en I Won't Let You Lie To Yourself zijn van hetzelfde laken gemaakt als haar debuutalbum, relaxte luisterliedjes die zich een weg banen naar het genotscentrum in je hersenen. De twee remixen van I'd Like To en Enchantment zijn wat experimenteler en meer up-tempo dan het origineel en breken de kalme sfeer mooi op zodat de relaxte tracks geen overkill veroorzaken. Kortom een prachtige toevoeging op het origineel dat al vijf sterren verdiende. Dus deze editie is tezamen ook zeker vijf sterren waard. Mensen die het album onverhoopt nog niet hadden moeten zeker de deluxe uitgave aanschaffen want de meerwaarde is groot. Heb je het album wel al: moederdag komt eraan, dus pak die in, geef hem weg en koop zelf de deluxe editie ;-).


Label EMI Datum: 30 april 2007 Waardering: