DVD: Deja Vu

Wat zou het toch makkelijk zijn voor de politie als ze in het verleden konden kijken. Gewoon even inzoomen op de plek van de misdaad en je hebt sluitend bewijs voor bijna elke misdaad. In Déjà Vu moet Denzel Washington uit zien te vinden wie er verantwoordelijk is voor een terroristische aanslag en het blijkt dat de overheid daar meer middelen voor heeft dan dat je zou denken.



Geen plot te gek
Doug Carlin is een agent bij de Amerikaanse veiligheidsdienst ATF. Zijn hulp wordt ingeroepen als er op een veerboot in New Orleans een aanslag wordt gepleegd. Een jeep met explosieven ontploft op het moment dat er honderden mariniers en hun gezinsleden op weg zijn naar een viering van Mardi Gras. Al snel stort Doug zich op het onderzoek, zeker wanneer er een knappe vrouw dood aanspoelt. Het lijkt in eerste instantie dat de vrouw is omgekomen op de boot, maar het blijkt dat ze kort voor de explosie in het water is gedumpt. Doug stuit op een flink aantal onverklaarbare aanwijzingen in het huis van de jonge vrouw en het lijkt erop dat hij de zaak niet zomaar eventjes op kan lossen. Totdat hij de hulp krijgt van een aantal wetenschappers die in dienst van de overheid werken aan een bijzonder systeem. Op grote schermen is het volgens de dienst mogelijk om met bewakingscamera's een soort terugblik te creëren. Al snel ontdekt Doug echter dat de machine een soort brug kan maken tussen nu en vier dagen terug. Ondanks de waarschuwingen besluit Doug zich over te laten zetten naar het verleden om zo de levens te sparen van 543 opvarenden en de aangespoelde vrouw.



Heb ik die Washington al niet eens eerder gezien?
Denzel Washington is natuurlijk een ideale acteur voor de dynamische rol van veiligheidsagent. Hij kan goed bezorgd kijken, rent als een superheld en kan zelfs in gehavende staat nog door het drukke verkeer slalommen. Aan de ene kant past hij dus prima in het spektakel dat producent Jerry Bruckheimer aan zijn bekendheid heeft geholpen, maar aan de andere kant speelt hij niet zozeer een sterke agent, maar eerder zichzelf als acteur. Daardoor ben je soms minder begaan met het karakter dat zo inwisselbaar is voor de agent uit 'Out of Time' of 'Inside Man'. Alhoewel Déjà Vu wel wat originele (futuristische) elementen bevat, is het toch een beetje een doorsnee thriller: een paar flinke explosies, een spannende achtervolging, een romantische scène en een moment waarop onze held het onderspit lijkt te delven. Als je als kijker gaat letten op de consistentie en geloofwaardigheid van het verhaal, dan kan de film wat tegenvallen. Toch kent Déjà Vu ook zo zijn sterke punten. Allereerst het (soms) ingewikkelde plot dat best netjes is uitgewerkt; het houdt de kijker flink bezig. Ondanks de wat standaard rol voor Washington verzaakt hij nergens en ook de rest van de cast zet een goede rol neer.



Qua release is Déjà Vu vrij netjes. Zowel beeld als geluid zijn dik in orde en ook de verpakking ziet er netjes uit, doordat het hoesje in een mooie sleeve is verpakt. De dvd lijkt maar weinig extra's te bevatten, maar schijn bedriegt. Wat lijkt op een simpele commentaartrack, blijkt een uitgebreide 'making of' te zijn, waarbij commentaar wordt afgewisseld met fragmenten van achter de schermen.

Alhoewel de film qua plot zwaar leunt op futuristische elementen, is er nauwelijks sprake van science-fiction. Denzel Washington speelt de rol die hij zo vaak al heeft gespeeld, maar gelukkig begint dat nog niet te vervelen. Déjà Vu is een spannende actiethriller, waarbij je als kijker soms wel erg goed op moet letten en je je misschien wel af kunt vragen of je het allemaal niet al eens eerder hebt gezien.


Label: Buena Vista Releasedatum: 16 juni 2007
Waardering: Waardering extra's: