CD/DVD: Depeche Mode - 2 Reissues

Depeche Mode zit nogal in een reissue-fase. Vorig jaar berichtte FOK! al over drie heruitgaves (review) en begin 2006 zijn "Speak and Spell", "Music for the Masses" en "Violator" al in een nieuw jasje gestoken. In de eerste helft van 2007 zijn dan Construction Time Again en Black Celebration aan de beurt.



Het gaat hier om het derde en het vijfde album van de succesvolle band die al sinds 1980 aan de weg timmert. Nou timmeren de heren in het nieuwe millennium een stuk minder hard dan in de jaren tachtig en negentig. Timmeren heeft de laatste twee jaar plaatsgemaakt voor bijschuren en polijsten van oude werken.
De beide reissues zijn uitgegeven in mooie kartonnen uitklaphoezen inclusief boekje met alle teksten. Het bijzondere van deze albums zijn de CD/SACD hybrideschijf en de toevoeging van een dvd.

Construction Time Again was het eerste album waar de Emulator en Synclavier bijdroegen aan een ander geluid van de band. Het donkere Depeche Mode zat al verscholen in dit album. Toch kende dit album geen echte hits en was het ook één van de minst verkopende platen van Depeche Mode. Het geluid is nu nogal gedateerd. Muzikaal is het materiaal niet heel spannend, maar in die tijd werden de 'industriële' samples nog als revolutionair beschouwd. Deze uitgave bevat een dvd met de 5.1 (24 bit)- en stereoversie van het album plus een korte film over de jongere jaren van Depeche Mode.

Het donkerdere album Black Celebration vind ik persoonlijk al een stuk spannender dan Construction Time Again en ook hier wordt de CD ondersteund door een 5.1- en stereoversie op de dvd. Daarnaast ook hier weer een korte film, alleen nu over de jaren 1985-1986. Als extra lokkertjes zijn hier ook nog eens 8 extra tracks op gezet plus wat live-materiaal.


Voor de fans een aankoop die wel de moeite waard is. Mensen die Depeche Mode nog niet echt kennen kunnen beter beginnen met de meer succesvolle werken of de best of's.


Label: Virgin Records Releasedatum: 24 maart 2007
Waardering: