Film: The Reaping


Stephen Hopkins waagt zich met The Reaping weer eens aan een horrorfilm. Hopkins was in het begin van zijn carrière verantwoordelijk voor onder andere Predator 2 en het niet al te beste A Nightmare on Elm Street: The Dream Child. Recentelijk viel vooral zijn The Life and Death of Peter Sellers in de smaak bij critici en was hij verantwoordelijk voor een twaalftal afleveringen van het eerste seizoen van 24. The Reaping is een bovennatuurlijke horror/thriller waar een dorp wordt geteisterd door Bijbelse plagen.


Bijbelse plagen
Katherine Winter (Hilary Swank) is een professor aan een gerenommeerde universiteit. Buiten het lesgeven houdt Katherine zich voornamelijk bezig met het wetenschappelijk weerleggen van wonderen. Als er weer zogenaamd een bloedhuilend Mariabeeld zou zijn, gaat Katherine er naar toe en bewijst het voorkomen met wetenschappelijke bevindingen. Katherine was ooit een missionaris in Afrika tot een rituele slachting leidde tot het verlies van haar kind en daarmee ook haar geloof. Katherine ziet in die noodlottige gebeurtenis het bewijs dat God niet bestaat en is er alles aan gelegen om Gods daden te ontkrachten. Alleen had ze niet gerekend op haar aankomende beproeving. Na de dood van een jongen is de rivier, gelegen nabij het dorp Haven, bloedrood gekleurd. En dit lijkt alleen nog maar de eerste van vele Bijbelse plagen te zijn. De meeste dorpelingen leggen de schuld neer bij het zusje (AnnaSophia Robb) van de jongen en lijken een heksenjacht te willen organiseren. Doug (David Morrissey), een andere inwoner van Haven, klopt aan bij Katherine om haar hulp te vragen in deze situatie. Als Katherine hoort van het beschuldigde meisje schiet ze maar al te graag te hulp om de onschuld van het meisje te bewijzen. Ondoorgrondelijke duistere krachten werken Katherine en haar collega Ben (Idris Elba) echter flink tegen. Zal het Katherine lukken om van Haven weer een "heaven" te maken?


Spanningloos
Hoewel alle betrokkenen aardig hun best doen om The Reaping boven de middelmaat te doen uitsteken, lukt het ze helaas niet. Het acteerwerk is grotendeels best redelijk. Dat mag natuurlijk ook wel als je een cast hebt met onder andere Oscar winnares Hilary Swank (Million Dollar Baby) en Stephen Rhea (V for Vendetta). De film ziet er goed uit en weet de sfeer van het afgelegen "Bible Belt" dorp in Louisiana goed weer te geven. Ook de special effects zien er erg goed uit, al geven de Bijbelse plagen soms een wat kleinschalig gevoel. Waar het bij The Reaping vooral aan schort is de afwezigheid van spanning. De sfeer komt op momenten wel dreigend over, maar nooit zal je echt op het puntje van je stoel zitten. The Reaping wil graag boven de dertien in een dozijn bovennatuurlijke horror/thriller films uitschieten, maar doet dit op manieren die al veel vaker en beter gedaan zijn. In dat opzicht is de film een stuk minder origineel dan het wil zijn. Tevens worden de motivaties van de belangrijkste karakters er zo nu en dan wel erg dik bovenop gelegd en verraden zo een klein beetje de richting die de makers op willen.

The Reaping is zeker niet één van de slechtste pogingen en is goed te doorstaan, maar het blijft desondanks een film die je heel snel weer zal vergeten en waarschijnlijk nooit meer aan herinnerd gaat worden.


Label: Warner Bros. Releasedatum: 10 mei 2007
Kijkwijzer: Waardering: