DVD: Talladega Nights - The Ballad of Ricky Bobby

Will Ferrell speelt niet alleen de hoofdrol in Talladega Nights, maar heeft ook zelf het script geschreven. In de Verenigde Staten deed de film het vrij goed, maar in Nederland is de film rechtstreeks op dvd uitgebracht.Van stumper tot raceheld tot stumper tot...

Ricky Bobby (Will Ferrell) groeit op voor galg en rad en is zo achterlijk als het achtereind van een varken. Zijn waardeloze vader ziet hij maar een keer in de tien jaar, maar toch is het zijn voorbeeld. Ricky Bobby maakt zijn vaders persoonlijke motto "als je niet als eerste eindigt, ben je laatste" zijn eigen. Door een ogenschijnlijk gebrek aan hersens belandt hij als monteur bij een matig raceteam dat meedoet bij de NASCAR. Als de chauffeur het voor gezien houdt, neemt Ricky Bobby plaats achter het stuur en tot ieders verrassing finisht hij als eerste. Hij blijkt een ware sensatie te zijn, gaat gigantisch naast zijn schoenen lopen, trouwt met blonde stoot Carly, verwekt bij haar twee zoons -Walker en Texas Ranger- en is de held van alle Amerikaanse autosportliefhebbers.

Ricky Bobby leeft in weelde, tot de dag dat de bekende Franse ster uit de Formule 1, Jean Girard (Sacha Baron Cohen), zijn intrede doet bij de NASCAR. Ricky Bobby wordt vernederd, ziet het niet meer zitten en raakt aan lager wal (Ricky Bobby: "I was thinking about getting a gun and dealing crack, being a crack dealer, but not like a mean crack dealer, but a, you know like a nice one, just kinda friendly like - Hey, what´s up guys? you want some crack??"). Hij verliest zijn knappe vrouw, zijn baan en het kleine beetje gezonde verstand dat hij nog bleek te hebben. Het ziet er niet te best uit voor Ricky Bobby tot de dag dat zijn vader hem op een merkwaardige manier op weet te peppen. Kan hij Jean Girard verslaan op het parcours van Talladega, of is het definitief voorbij?Heerlijke idioterie

Talladega Nights, the ballad of Ricky Bobby is een briljante en idiote komedie over de avonturen van een merkwaardig racetalent. De film hangt aan elkaar van belachelijke dialogen en situaties. Dat begint al in de eerste minuten van de film en duurt tot de allerlaatste seconde. Talladega Nights lijkt qua uitvoering sterk op de films die we kennen van de films van het bekende trio 'Zucker Abrahams & Zucker' en zal de liefhebbers van het genre elke minuut weten te vermaken. De intrede van de Franse rivaal van Ricky Bobby is al even idioot als het hele verhaal; Jean Girard, de homoseksuele Fransman die het liefst Komodovaranen Hamlet zou laten spelen in Sri Lanka, zet de toon voor de film. Het zal voor veel liefhebbers van de autosport misschien een teleurstellend resultaat opleveren, want op een paar scŤnes na had deze film net zo goed over fierljeppen of sportvissen kunnen gaan. Maar ach, wat maakt het ook uit, Talladega Nights is geen sportfilm, geen portret of romantische komedie, Talladega Nights is heerlijke idioterie.Ondanks de heerlijke pret die Talladega Nights biedt, was Sony blijkbaar niet echt zeker van de kracht van dit absurdistische stukje komedie. Niet alleen staat er zonder duidelijk reden 'Unrated' op (er is geen borst te zien, geen vloek te horen), maar er is een sticker op de hoes geplakt met de tekst: "Met de voor een Golden Globe genomineerde Sacha Baron Cohen, alias BORAT!". Kom op zeg, dat heeft deze film helemaal niet nodig! Toegegeven, Cohen is hilarisch grappig als gestoorde Fransman, maar zelfs zonder deze Brit kan de film zelfstandig overleven.

Naast de film bevat de dvd overigens ook nog een aantal extra's. Zo kun je luisteren naar een matige commentaartrack van regisseur Adam McKay, zijn er een paar aardige verwijderde scŤnes te bekijken en bevat de disk een paar matige interviews. De bloopers zijn vrij vermakelijk, net als de hilarische reclamespotjes die Will Ferrell als Ricky Bobby heeft opgenomen.

Alsof het nog niet genoeg is bevat de release ook nog interviews, beelden van de audities, beelden van een bezoek van Ferrell aan de echte NASCAR en grappige scŤnes met Walker en Texas Ranger.

Als je van een hoop meligheid houdt dan zit je met Talladega Nights zeker goed. De release op dvd is volgepakt met extra's, waardoor je na het zien van de film nog even kunt doorgniffelen. Voor de liefhebbers van pretentieloos vermaak is Talladega Nights zeker aan aanrader.


Label: Sony Pictures H.E. Releasedatum: 26 april 2007 Kijkwijzer: Waardering film: Waardering extra's: