DVD: Click

Het gejengel van spelende buurtkinderen op een vroege zondagochtend, een zeurende schoonmoeder of een huisdier dat constant om je aandacht vraagt. Stuk voor stuk zaken waarvan je soms zou willen dat je ze even uit zou kunnen zetten. Even de boel in de pauzestand of op zijn minst op mute, dat zou toch heerlijk zijn? In de nieuwe film van Adam Sandler, Click krijgt hij een afstandsbediening die wel erg universeel is: hij kan zijn hele leven ermee beïnvloeden.



Michael Newman (Adam Sandler) zit klem tussen zijn familie en zijn baan. Zijn vrouw wil dat hij meer tijd besteedt aan haar en de kinderen, maar zijn baas (David Hasselhoff) verleidt Michael om steeds meer werk op zich te nemen. Michael trekt het niet meer en het gezeur en de tijdsdruk komt hem de neusgaten uit. Als hij op een avond volledig in de stress probeert de televisie uit te zetten, raakt hij diffuus door de vele afstandsbedieningen die op tafel liggen. Hij krijgt een woede-aanval en springt in de auto om een universele afstandsbediening te kopen. Hij belandt bij 'Bed, Bath en Beyond', waar hij kennis maakt met een excentrieke verkoper van de afdeling 'Beyond', Morty (Christopher Walken). Mort voorziet hem van een bijzondere afstandsbediening en als Michael thuis komt beseft hij dat hij door zijn hele leven heen kan bladeren, zijn leven op mute kan zetten en zelfs vervelende momenten kan 'skippen'. Het lijkt er op dat de afstandsbediening het vermoeiende leven van Michael een stuk makkelijker zal maken, maar schijn bedriegt.



Als je Click zou willen vergelijken met een andere film, dan komt de komedie Bruce Almighty daarvoor in aanmerking. Alhoewel Sandler niet de borsten van zijn vrouw (Kate Beckinsale) kan vergroten, zoals Jim Carrey dat deed bij Jennifer Aniston, zijn er wel overeenkomsten. In beide films heeft de hoofdpersoon een grote invloed op zijn omgeving en beseft hij al snel dat zijn nieuw verkregen mogelijkheden niet alleen maar positieve gevolgen met zich mee brengen. Het resultaat is een combinatie van hilarische situaties, flauwe (soms zelfs vulgaire) grapjes en zelfs een moralistische boodschap. Jammer genoeg is er maar weinig ruimte om de keuzes van Michael toe te lichten, waardoor het verhaal niet altijd even vlot doorloopt en je als kijker niet altijd sympathiseert met Michael. Dat laatste komt echter ook door het vrij slechte acteerwerk van Sandler, die zijn draai in de film nergens echt weet te vinden en klem lijkt te zitten tussen een aantal typetjes uit zijn eerdere films.



De release van Click op dvd is bijzonder netjes te noemen. Zonder dat er veel heisa wordt gemaakt (er staat in tegenstelling tot andere releases niet schreeuwerig SPECIAL EDITION! op de hoes) bevat de enkele disk namelijk bijna een uur aan extra materiaal. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe de hoofdrolspelers met make-up ouder worden gemaakt en hoe er een hele afdeling bezig is geweest met het ontwerpen van futuristische auto's voor in de film. Een bijzonder grappige feature is die waarin wordt toegelicht hoe er met de honden is gewerkt. Tijdens de film kwam bij mij de vraag op hoe ze het toch steeds voor elkaar kregen om de hond van de familie op het juiste moment een flink pluchen beest te laten bespringen, en in de feature wordt duidelijk dat er een heel team bezig is geweest met het (fysiek) aanmoedigen van de golden retriever in kwestie.



Click is een aardige komedie over een absurde afstandsbediening met een bijna even merkwaardige eigenaar. Alhoewel het verhaal niet altijd soepel loopt en sommige grappen het poep- en piesniveau niet ontstijgen, weet de film goed te vermaken. Je zult zeker een paar keer hardop lachen, maar soms ook je eigen afstandsbediening willen pakken om net even een scène over te slaan.


Label: Warner Bros Releasedatum: 31 mei 2007 Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: