Boek: Frank Wouters - Handleiding bij het Leven

Daar zaten we allemaal op te wachten, een werkelijke handleiding bij het leven. In het roze uitgevoerd, met plaatjes van een rups, een cocon en een vlinder op de cover. Hoe symbolisch en hoe cliché. Een bijbehorende website (www.geluksschaal.org) kan bezocht worden om je geluk te berekenen. Fijn dat er op de achterflap al staat vermeld dat de titel pretentieus klinkt, hoef ik dat niet meer te doen. Dat ze op diezelfde achterflap melden dat de inhoud de verwachtingen overtreft, is dan weer even pretentieus. De auteur, Frank Wouters, geeft aan dat er geen zweverige methodes te vinden zijn in dit boek, geen medicijnen, geen hulp van professionals. Wouters heeft volgens eigen zeggen een nuchter boek geschreven, geïnspireerd door zijn eigen ervaringen.

Wouters gebruikt een groot deel van het boek om uit te leggen, waarom de mens niet wil/kan veranderen. Alles wat hij zegt klinkt erg aannemelijk, maar hij gaat zo diep in op de materie, dat het best wat energie en aandacht kost om het allemaal te volgen. Het is te merken dat hij zich jarenlang verdiept heeft in zijn denkwijzen. En omdat de mens lui is (mening van Wouters), is het best lastig om dat boek uit te pluizen naar waardevolle tips. Toch is het een aangenaam boek om te lezen. Het is erg mooi uitgevoerd, afgezien van dat roze covertje. De tekst is opgedeeld in vrij korte stukken en is gelardeerd met praktijkvoorbeelden ter illustratie. Die praktijkvoorbeelden zijn dermate aantrekkelijk dat je de neiging hebt om van grijs vlakje naar grijs vlakje door te springen. Alweer de weg van de minste weerstand, ik ben zo lui.

Wouters vertelt dat een mens niet verandert als er geen expliciete reden voor is. Het kost minder energie om op dezelfde manier door te gaan, ook al is dat op de langere termijn niet het beste. We veranderen alleen als we voor een crisis komen te staan. In dat geval kan een crisis (ontslag, verbreking relatie, etc) ook een positief iets zijn. Niet dat we dat op dat moment zullen denken, uiteraard. De auteur oppert dat het een beter idee is om de crisis te voorspellen en je leven te veranderen, voordat je die crisis door moet maken. Dat is natuurlijk niet zo heel eenvoudig en het kost een flinke dosis discipline, geeft Wouters toe. Maar als je die discipline op kunt brengen, is een fijner en gelukkiger leven binnen handbereik. Waren we maar niet zo lui.

Die opmerking over onze luiheid heeft er ingehakt bij mij, merk ik. Juist doordat Wouters zegt dat de mens lui is, ga je koppig het boek uitgebreid bestuderen. Het boek daagt uit, staat dan ook op de achterflap. En dat doet het. Het boek staat vol logische verklaringen voor bepaald gedrag. Een heleboel aha's en oh's begeleiden het lezen. Het is boeiend om te lezen en je begint te denken dat het zou kunnen werken. Als je maar die discipline kunt opbrengen om je eigen leven in handen te nemen en te organiseren volgens de tips in het boek. Wouters meldt meerdere keren in de tekst dat de lezer dit boek niet slechts zou moeten lezen, maar ook echt zou moeten toepassen wat er staat. Hij vertelt de lezer herhaaldelijk het boek weg te leggen en uit te voeren wat er zojuist is besproken. Ik moet toegeven dat ik dat niet één keer heb gedaan. En ik ben bij voorbaat moe als ik kijk naar de puntentellingen en berekeningen voor de Schaal. Tja, ik kan het niet helpen, ik ben lui.


Uitgever: House of Knowledge ISBN: 978 90 851 0359 2 Pagina's: 333
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!