CD: The Apples In Stereo - New Magnetic Wonder

Als New Magnetic Wonder een magnetische kwaliteit heeft, is het wel dat de hoes alle aandacht trekt. Psychedelisch en de paddestoelen op de hoes misstaan dan ook niet. Kennelijk beoordelen The Apples In Stereo Hollandse folklore ook als buitenaards, want Zeeuwse (?) meisjes in klederdracht op fietsen sieren de binnenkant.



The Apples In Stereo klinken in hun muziek iets minder psychedelisch. Korte popliedjes zijn hun handelsmerk. Duidelijk geïnspireerd door '70 en '80 iconen zoals Electric Light Orchestra (E.L.O.) en misschien zelfs wel The Cars. In 'Energy' klinkt zelfs wat zeurderigheid van Oasis door. Bovendien heeft dit nummer een heel irritante feature: er zit een serie piepjes in, waardoor ik spontaan naar mijn wasmachine loop.

Daar zit ook het gevaar bij dit album. Niet de piepjes, niet de wasmachine, maar de zeurderigheid. Het album is met 24 tracks erg goed gevuld, maar het is wel veel van hetzelfde. Het aantal vertekent nogal, aangezien een deel van deze tracks zogenaamde 'link tracks' zijn: geluidscollages.

Overdub is koning. Nummers die opgenomen zijn met behulp op 96 (!) sporen (en allemaal gebruikt) dreigen per definitie te verstikken in details. Dat valt gelukkig erg mee, maar minder had wellicht best gekund. Voorman Robert Schneider heeft wel iets van een mad professor, zowel in attitude tot muziek als zijn uiterlijk voorkomen. Hij beheerst zich echter nog net.

De muziek is dus een beetje druk, maar blijft binnen de grens van prettig. Het zijn korte puntige en vooral vlotte songs. Vlindertjes, gemaakt met behulp van onder andere speeltjes zoals mellotrons en vocoders. Jeff Lynne kan trots zijn. Vakkundig omzeilen Schneider en co het gevaar van verveling.

Maar het leukste is misschien nog wel dat op de cd een aantal extra's zijn toegevoegd. Stop 'm in je cd rom speler en alle zintuigen worden bediend. Sterker nog: het is een uitnodiging tot ontdekken en zelf spelen. The Apples In Stereo is een (muziek) wetenschapsexperiment. Geen verplicht nummer, integendeel, het getuigt van een zekere speelsheid en zeker van passie. Het geeft deze cd meerwaarde.


Label: Yep Rock / Munich Releasedatum: 2 april 2007
Waardering: